24.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo istragu protiv gradonačelnika jednog hrvatskog grada

Ured europskog javnog tužitelja pokrenuo istragu protiv gradonačelnika jednog hrvatskog grada

Ured europskog javnog tužitelja na temelju kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta otvorio je istragu protiv četiri državljanina Republike Hrvatske zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja, objavljeno je na njihovim službenim stranicama.

“Naime, postoji osnovana sumnja da je prvi okrivljenik, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od drugog okrivljenika stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave s ciljem osiguranja dodjele jednog projekta koji sufinancira Europski kohezijski fond u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 eura) trgovačkom društvu drugookrivljenog.

Također, postoji osnovana sumnja da su treći i četvrti okrivljeni prilagodili Dokumentaciju o nabavi, konkretno uvjete tehničke sposobnosti i kriterije za evaluaciju i bodovanje pristiglih ponuda osiguravši prednost trgovačkom društvu drugookrivljenog.

Projekt je na koncu dodijeljen trgovačkom društvu drugookrivljenog, uslijed čega je Grad Nova Gradiška oštećen za iznos od najmanje 90.624,21 kuna (cca 12.000,00 eura), a Europski kohezijski fond za iznos od najmanje 427.228,43 kuna (cca 57.000,00 eura).

S obzirom na to da je prvi okrivljenik, pored toga što je gradonačelnik Grada Nova Gradiška, ujedno i zastupnik u Hrvatskom saboru te je zaštićen imunitetom, Hrvatski sabor je na zahtjev Glavne europske tužiteljice dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv prvog okrivljenika.

Podnošenje navedenog zahtjeva Hrvatskom saboru u toj je fazi postupanja bilo isključivo usmjereno na dobivanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv prvog okrivljenika, pri čemu ni na koji način nije dovedena u pitanje presumpcija nevinosti”, objavljeno je na stranicama, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike