Tenzijska glavobolja: Simptomi i kako liječiti ovo dugotrajno i naporno stanje?

Osjećaj boli u glavi ili pojava glavobolje koja traje danima može biti zamorna i iscrpljujuća, prenosi N1.

Oni koji se s njome bore, vjerojatno znaju da postoji nekoliko različitih vrsta glavobolje, a jedna od onih glavobolja koja traje danima je tenzijska glavobolja.

Najčešće se pojavljuje na duži period, ali donosi i druge teške simptome koji mogu biti nesnosni i pojedincu otežavaju svakodnevicu. Ukočenost u vratu, bolovi i nervoza koja izaziva tjeskobu mogu onemogućavati svakodnevno normalno ponašanje te dodatno uzrokovati stres i nervozu.

Tenzijska glavobolja se može pojavljivati epizodno ili kronično kada traje satima ili danima. U nekim slučajevima se ova vrsta glavobolje naziva običnom glavoboljom, no to može prerasti u ozbiljno i kronični stanje.

Simptomi tenzijske glavobolje

Za razliku od migrena, tenzijske glavobolje uzrokuju blažu generaliziranu bol bez jače onesposobljenosti. Rijetko se uz bol u glavi pojavljuju mučnine ili fotofobije kao što je to slučaj kod migrene.

Dvije su vrste tenzijske glavobolje.

Prva je epizodna, često se pojavljuje te kod nje obično nije potrebna liječnička pomoć. Epizodna glavobolja u prosjeku traje od jednog do sedam dana. Simptomi epizodne tenzijske glavobolje su učestalost, migrene, depresija, poremećaj spavanja i anksioznost.

Druga vrsta tenzijske glavobolje je kronična koja se takvom karakterizira ako traje u prosjeku duže od 15 dana mjesečno. Simptomi uključuj česte ili kontinuirane glavobolje koje traju satima ili danima. Obično se opisuju kao stezanje oko glave te počinju na stranama glave odakle se šire na cijelu glavu. Karakterizira ih i to da se s protokom dana kronična tenzijska glavobolja pojačava.

Kao i kod epizodne, uz kroničnu tenzijsku glavobolju nije neobična pojava depresije, anksioznosti i poremećaja spavanja, stres te osjećaj boli u vratu. Kod nekih pacijenata se mogu dogoditi smetnje vida zbog naprezanja očiju.

Epizodična tenzijska glavobolja može prerasti u kroničnu zbog čega se i većina bolesnika javlja liječniku. Jedan od razloga za pojačavanje glavobolje može biti i intenzivno ili prekomjerno uzimanje lijekova protiv glavobolje. Smatra se kako su za to osobito zaslužni, ali i opasni kombinacija paracetamola, kodeina i kofeina koji se zapravo vrlo često koriste jer su dostupni bez liječničkog recepta.

Liječenje tenzijske glavobolje

Osim praćenja simptoma tupe, dugotrajne boli, mučnine, poteškoća sa spavanjem i slično, ne postoji niti jedna druga specifična pretraga kojom bi se mogla postaviti dijagnoza tenzijske glavobolje. Osobe koje doživljavaju kroničnu tenzijsku glavobolju trebale bi se obratiti neurologu kako bi se postavila pravilna dijagnoza i utvrdio uzrok glavobolje.

Liječenje epizodnih glavobolja uključuje primjenu analgetika u vidu paracetamola, ibuprofena, diklofenaka ili naproksena. Ovi lijekovi, da bi bili učinkoviti, trebaju se uzimati pri početku pojavljivanja boli i to u dovoljno visokoj dozi.

Ako se lijekovi uzimaju duže od tri mjeseca to može uzrokovati stvaranje kronične glavobolje koja je upravo njima uzrokovana. Zbog toga se pacijentima kod uzimanja analgetika preporučuje svakodnevno uzimanje lijeka u cilju smanjenja intenziteta. Među tim lijekovima su antidepresivi koji utječu na smanjivanje fizičke boli. Nužno je napomenuti da se uzimanjem analgetika može smanjiti utjecaj antidepresiva.

Osim analgetika i antidepresiva za liječenje tenzijske glavobolje se preporučuju i nemedicinski postupci.

Za smanjivanje tenzijske glavobolje i frekvencije istih savjetuje se:

– smanjivanje stresa i tjeskobe
– uzimanje dovoljno tekućine kroz dan
– konzumiranje organske hrane s manje konzervansa
– prakticiranje vježbi relaksacija
– masaže
– akupunktura
– šetnje i meditacija
– bihevioralna i/ili psihološka intervencija u vidu relaksacije

Share This Article