Plenković: Širi se mnogo zarazniji delta soj, necijepljeni su u riziku

Sjednica Vlade održava se danas u podne, piše N1.

“Donijet ćemo odluku za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju. Ondje su problemi uzrokovani najezdama komaraca i izvodjit ćemo tri milijuna kuna za OBŽ i dva milijuna kuna za VSŽ”, kazao je uvodno Andrej Plenković.

Vijeće je pozitivno ocijenilo 12 planova, Hrvatska je u proceduri i naš Plan oporavka bi do kraja mjeseca trebao biti odobren, dodao je.

Premijer je izvijestio i o sastanku inicijative Triju mora, posjetu Međimurju…

Komentirao je situaciju s cijepljenjem: “Najmanje jednom dozom imamo cijepljenih 46,8% sugrađana. Postupno dolazimo do 50%. Trenutno je s dvije doze ciepljeno 39% ukupnog stanovništva. To još nije dovoljno, širi se zarazniji delta soj koji će vjerojatno prevladati na našem kontinentu do kraja kolovoza. U zemljama s visokim udjelom cijepljenih porast broja zaraženih nije praćen porastom teže oboljelih. Tu poruku trebaju svi uzeti na znanje. To znači manje hospitaliziranih i manje preminulih.

Rizik zaraze je veći za one koji nisu cijepljeni. Prema našoj statistici na 44 potvrđenih slučajeva zaraze najmanje jedna osoba će preminuti. Od više od 8.000 preminulih u Hrvatskoj više od 92% bili su stariji od 60 godina.”

Osvrnuo se na gospodarsku situaciju: “Stalno smo u ovoj krizi imali na umu misao vodilju – kod nas nije došlo do socijalne frakture, tj. krize i nezaposlenosti. Ohrabrujući su brojevi o osiguranicima. U odnosu na prošlu godinu više od 50.000 je zaposleno. Imamo više osiguranika nego 2019. To je sve ohrabrujuće, ali da bismo nastavili ove povoljne trendove, moramo voditi konstruktivan dijalog s partnerima.”

S ministrima Ćorićem i Aladrovićem je dogovoren mehanizam gdje je planirano da potpora od 4.000 kuna nastavi, treba stimulirati poslodavce i zaposlenike za covid potvrdu i kod onih gdje više od 70% radnika ima potvrdu dobivat će stopostotnu potporu, a kod ostalih ovisno o situaciji. Tako želimo potaknuti proces cijepljenja kod svih. Ovo je situacija u kojoj ovisimo jedni o drugima i što je više građana zaštićeno, to bolje.”

Na kraju je dodao: “Svima ćemo omogućiti da se cijepe u Hrvatskoj, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje. Hrvati iz BiH mogu doći u Hrvatsku i cijepiti se besplatno, kao i hrvatski državljani iz bilo kojeg kraja svijeta. Tako dajemo doprinos globalnom naporu za suzbijanje covida-19.”

Share This Article