25.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Legendarni Mišo i dalje drži rekord hrvatske glazbene scene, a čak i...

Legendarni Mišo i dalje drži rekord hrvatske glazbene scene, a čak i nakon nekoliko povlačenja opet se vraćao svojoj pjesmi i publici

Legenda hrvatske glazbene scene Mate Mišo Kovač slavi 80. rođendan i u toj se dobi može pohvaliti da je upravo on pjevač kojemu je za rukom pošlo prodati najviše ploča i ostalih nosača zvuka u Lijepoj Našoj u bogatoj karijeri koja traje više od 50 godina.

Mate je svoj glazbeni put započeo na talent natjecanju u Karlovcu otpjevavši pjesmu “I Can’t Stop Loving You” legendarnog Raya Charlesa, a njegov su talent i karizmu zapazili glazbeni producenti. Tako je već 1964. godine potpisao prvi ugovor s tadašnjim Jugotonom za snimanje prve ploče “Ne mogu prestati da te volim”.

Godinu dana kasnije Mišo je nastupio na Melodijama Jadrana u Splitu, i to s tri izvedbe. Nije ostvario veliki uspjeh, no to ga nije pokolebalo na glazbenom putu. Uskoro je izdao nove ploče koje su prodavane u desecima tisuća primjeraka.

No hit koji ga je u ono vrijeme najviše proslavio bio je “Više se nećeš vratiti”, pjesma koju je napisao Đorđe Novković, a njihova suradnja obilježila je gotovo cijelu Mišinu karijeru.

Nakon toga redali su se hit za hitom, poput onog “Oj ti dušo duše moje”, “Drugi joj raspliće kosu, a ja je volim”, “Ostala si uvijek ista”, “Ti si pjesma moje duše”, “Odavno više ne plačem zbog tebe”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Svi pjevaju, ja ne čujem” i mnogi drugi.

Sa scene se povukao početkom 90-ih godina zbog obiteljskih tragedija, međutim 1999. godine snimio je novi album “Budi čovjek dobre volje”, a nastavio se i niz njegovih pobjeđivanja na domaćim festivalima. Osim u Hrvatskoj održava koncerte i izvan granica, pa čak i u dalekom New Yorku.

2006. godine objavio je album “Ja sam kovač svoje sreće” zajedno s kćeri Ivanom, a godinu dana kasnije održava veliki koncert na splitskim Gripama, u pulskoj Areni i zadarskom Višnjiku.

2009. godine u tek izgrađenoj Areni Zagreb nastupio je kao prvi izvođač održavši koncert za 20 tisuća ljudi. Posljednji album objavio je godinu dana kasnije pod nazivom “Ne tražim istinu” i najavio je kraj karijere.

Međutim, neumorni Mišo nije odustao, već je snimio i novu pjesmu i spot s klapom Rišpet “Sunce mi od tebe dolazi”.

Dobitnik je brojnih glazbenih nagrada, među kojima i Porina za životno djelo, a 2005. godine Institut hrvatske glazbe uručio mu je posebno priznanje za najveći broj prodanih ploča u povijesti hrvatske diskografije.

Posljednji veliki koncert održao je 2019. godine u zagrebačkoj Areni pred tisućama ljudi svih uzrasta koji su njegove hitove pjevali u jedan glas, od prve do posljednje pjesme.

“Ja živim s publikom, 50 posto je moje, 50 posto njihovo. Kad sam ja počeo, živio sam za publiku, ali publika nije živjela za mene, ja sam polako išao”, prisjetio se tada Mišo u razgovoru za IN magazin, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike