14.9 C
Zagreb
Naslovnica Sport Vaterpolo na OI-ju brani čast hrvatskog ekipnog sporta: Prisjetimo se zlata iz...

Vaterpolo na OI-ju brani čast hrvatskog ekipnog sporta: Prisjetimo se zlata iz 1968.

Hrvatski vaterpolisti bit će jedina ekipa u nekom kolektivnom sportu koja će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju, OI-ju na kojem će Hrvatska imati najmanje sportaša još od Barcelone 1992. godine.

Rekord i dalje drži London 2012. godine, kada smo imali 107 sportaša i sportašica u 18 sportova.

Nije slučajno da su upravo vaterpolisti zadržali kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima, vaterpolo je dugo, dugo vremena sjajan hrvatski proizvod. A taj sjajan proizvod je na reprezentativnom nivou neraskidivo povezan s Ratkom Rudićem, najboljim svjetskim vaterpolskim trenerom, koji je još s Jugoslavijom 1984. i 1988. osvajao olimpijska zlata s momčadima u kojima su bili brojni Hrvati: Perica Bukić, Veselin Đuho, Milivoj Bebić, Tomislav Paškvalin, Zoran Roje, Goran Sukno, Dubravko Šimenc, Mislav Bezmalinović, Renco Posinković…

I preporod hrvatskog vaterpola, koji od Atlante i srebra iz 1996. do 2005., osim dva srebra sa EP-a 1999. i 2003., nije postigao stvarno veliki uspjeh, krenuo je Rudićevim preuzimanje reprezentacije 2005. godine. Nakon dvije godine došlo je ono što se od Rudića očekivalo, povratak na vrh, i to u vidu zlata na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu 2007. godine, a uslijedio je 2010. naslov europskog prvaka osvojen na EP-u u Zagrebu. Vrhunac Rudićevog rada bio je olimpijski naslov u Londonu 2012. godine. Naslijedio ga je Ivica Tucak, koji je uzeo olimpijsko srebro u Riju 2016., a u Budimpešti 2017. osvojio naslov svjetskog prvaka.

Nakon tog zlata uslijedio je opet mali pad, uvjetno rečeno, na SP-u u Gwangjuu 2019. osvojena je bronca, kao i godinu dana ranije na EP-u u Barceloni. Upravo u Tokiju nadamo se da bi naši vaterpolisti mogli opet na sam vrh, na olimpijski tron, jer za to imaju snage i kvalitete, da nam zaliječe rane što na OI-ju nema ni naših rukometaša ni košarkaša.

Prisjetit ćemo se tako jednog olimpijskog zlata osvojenog čak i prije Rudićevih izborničkih era, prvog olimpijskog vaterpolskog zlata Jugoslavije osvojenog nakon tri srebra 1968. godine, a u čijem su osvajanju sudjelovali Ozren Bonačić, Ronald Lopatny, Miroslav Poljak, Karlo Stipanić, Ivo Trumbić, Zdravko Hebel i Zoran Janković, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike