21 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Kako je jedan bivši riječki HDZ-ovac zapaprio drugom: Burić prijavio Šegotinog kompanjona

Kako je jedan bivši riječki HDZ-ovac zapaprio drugom: Burić prijavio Šegotinog kompanjona

Još je jedan riječki političar osim Patrika Šegote povezan s događajima vezanim uz “zagrebačku hobotnicu”: naime, faktoring tvrtka koja je spominje u vezi slučaja tvrtke pokojnog Nenada Bukovca, a za koju USKOK sumnja da je bilo namještanja poslova u aferi Šegota, pripada Hrvoju Buriću, bivšem riječkom HDZ-ovcu koji je riječkoj javnosti itekako dobro poznat jer se dvaput na lokalnim izborima borio protiv Vojka Obersnela za mjesto gradonačelnika, piše Novi list.

Tvrtka Ad astra konzalting pojavljuje se kao vjerovnik, za iznos od nekoliko milijuna kuna koji se spominje u poslovanju firme pokojnog Bukovca, Prigorac-gradnja. Upravo je Hrvoje Burić sa svojom tvrtkom bio taj koji je Nenada Bukovca, odnosno tvrtku Prigorac-gradnja prijavio nadležnim institucijama, i to je jedna od karika u lancu raskrinkavanja zagrebačke hobotnice.

Milijuni bez papira

Prema onome što je dosad poznato, nakon što je Patrik Šegota smijenjen u Gradskim grobljima prošle godine nakon afere s dodjelom kućica za prodaju cvijeća, sada već pokojni Nenad Bukovec, koji je prošlog tjedna počinio suicid, a koji je cijelo vrijeme poslovao s Gradskim grobljima, poslao je novom čelniku Groblja Roku Gruji i upravi Holdinga račune za izvedene radove na tri groblja.

Radi se o milijunskim iznosima, ali je postojao problem: nije postojala narudžbenica za te radove.

Holding zato nije više plaćao te radove, nego je angažirao vještake koji su procijenili da su i prethodni radovi prenapuhani, te je Bukovec potraživao preko tri milijuna kuna.

U međuvremenu je firma zapala u probleme, i zbog toga je Bukovec počeo prodavati dugove.

Sve je prijavio

Naime, tvrtka Prigorac-građenje Nenada Bukovca obratila se sudu sa zahtjevom za restrukturiranjem i predstečajnom nagodbom, a u tom dokumentu od 31. ožujka ove godine kao tvrtka prema kojoj Bukovec ima dugovanja spominje se Ad astra konzalting, i to sa iznosom od 6,5 milijuna kuna.

Istovremeno, drugi vjerovnici su tvrtka Granex, koja se spominje u biznisu sa cvijećem i povezana je sa akterima priče, te tvrtka Šegotine sestre Tamare, Notitia.

Policija je po slučaju Gradskih groblja počela “kopati” još prošle godine, nakon smjene Šegote i sumnjivih natječaja oko kućica za cvijeće, dok se Burić očito tek na proljeće uključio u slučaj, a kad je vidio da se radi o napuhanim računima za radove na grobljima i nemogućnosti naplate tog novca, sve je prijavljeno.

Tomašević: Bukovec je dvaput banuo u Gradsku upravu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u pauzi sjednice Gradske skupštine novinarima je izjavio da je preminuli poduzetnik Bukovec bio u zgradi Gradske uprave.

“Bila je situacija kad je pokušao doći do naplate potraživanja od Gradskih groblja, međutim nisu postojali nikakvi dokumentima prema kojima bi se to naplatilo. Banuo je u ured zamjenika Korlaeta i izložio svoj slučaj.

Međutim, kad se konzultiralo, utvrđeno je da nema papirologije po kojoj bi se naplatio. On ga je uputio dalje u službe, na gradska poduzeća. Nije me iznenadilo sve što se kasnije dogodilo s USKOK-om”, rekao je Tomašević.

Na pitanje novinara je li Bukovec pokazivao znakove rastrojenosti, Tomašević je rekao da ne želi spekulirati. No, dodao je, poduzetnik je dvaput upao u urede njegovih zamjenika iznenadno i nenajavljeno, piše Novi list.

Uhićeni Šegota bio je velika nada riječkog HDZ-a, još u doba Ive Sanadera. Pravi uspon počeo je ipak nešto kasnije

Kći prvog predsjednika Ustavnog suda priznala da je primala mito, neće u istražni zatvor

Najnovije

Još iz rubrike