25.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Žarište koje nitko nije očekivao: Na party nisu mogli bez COVID potvrde...

Žarište koje nitko nije očekivao: Na party nisu mogli bez COVID potvrde ili testa, deset dana kasnije gotovo tisuću zaraženih

Verknipt festival u Utrechtu, koji se održao između 3. i 5. srpnja, pretvorio su u novo žarište koronavirusa. Posjetitelji su za ulazak na festival morali priložiti potvrdu o cijepljenju, preboljenju koronavirusa ili negativni test.

Desetak dana kasnije se ispostavilo da se unatoč poduzetim mjerama gotovo tisuću posjetitelja festivala zarazilo koronavirusom. Radi se o oko pet posto od ukupnog broja posjetitelja dvodnevnog događaja, piše Spiegel. Glasnogovornica nizozemskog zdravstvenog zavoda Lydia van der Meer je rekla da bi broj zaraženih mogao rasti u idućim danima. ”Ipak, vjerujemo da smo sada na vrhuncu vala”, kazala je.

Glazbenik Nico Moreno koji je nastupio 7. srpnja na tom festivalu je objavio video na kojem se vidi da je u šatoru puno ljudi koji ne drže nikakav razmak.

Prvi dan se zarazilo 448 posjetitelja, a drugog je registrirano njih 516. Delta-soj koronavirusa se ubrzano širi u Nizozemskoj s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije u ožujku 2020., naveo je u izvješću u utorak Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM).

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti sljedećih 217. RIVM tvrdi da je između 60 i 65 posto svih zaraženih posljedica delta-soja.

Mala je vjerojatnost da će zaraženi imati teži oblik koronavirusa, naveli su u izvješću.

Dramatični porast zaraza u Nizozemskoj potaknuo je Vladu u petak da odustane od ublažavanja nekih mjera. Noćni klubovi se opet zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer je izgledno da su oni glavni izvori zaraza posljednja dva tjedna, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike