25.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Uhićen Osmica, šef BiH tajne službe, sumnjiče ga za pranje novca

Uhićen Osmica, šef BiH tajne službe, sumnjiče ga za pranje novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhitili su jutros Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), pišu Nezavisne.

On je uhićen po nalogu Tužilaštva BIH u vezi s aferom “Diploma”, a sumnjiči se za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi”, priopćio je je MUP-a KS.

U vezi s navedenim, pod nadzorom nadležnog tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, falsificiranja isprave i pranja novca.

“Postupajući tužitelj koordinira rad ovlaštenih policijskih službenika na terenu, te će tijekom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu”, rekli su iz Tužiteljstva.

Nedavno je uhićen direktor Američkog sveučilišta u Tuzli Denis Prcić zbog sumnje na kazneno djelo pomaganja počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela. Državni tužitelj Oleg Čavka pretpostavlja da je direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću pomogao u pribavljanju diplome, pišu Nezavisne.

BiH mediji su ranije pisali da je Osmica blizak bošnjačkom lideru Bakiru Izetbegoviću.

Najnovije

Još iz rubrike