22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Mataija: Ove godine je povećan broj smrtno stradalih na cestama

Mataija: Ove godine je povećan broj smrtno stradalih na cestama

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u MUP-u, izjavio je u HTV-ovom Studiju 4 da je broj poginulih u prvih šest mjeseci ove godine povećan u odnosu na prošlu godinu. Ove godine je 130 smrtno stradalih, a lani ih je bilo 115.

Ove godine, u odnosu na prošlu godinu, više je prometnih nesreća i veći broj smrtno stradalih, dok je broj teže ozlijeđenih negdje na razini kao i lani.

– U šest mjeseci ove godine je smrtno stradalo 130 ljudi, a prošle godine ih je bilo 115. Prošla godina je bila s najboljim podacima otkad se uopće prate statistički podaci o nesrećama. Tada je broj stradalih bilo 257 osoba, što je za 60 osoba manje nego godinu priju. Sigurno je da su i koronakriza i “lockdown” utjecali na taj smanjeni broj, no kad smo malo dublje sve analizirali, prema podacima iz stanica za tehnički pregled bilo je 8% manje prijeđenih kilometara. Dakle, za vrijeme “lockdowna” ipak se vozilo, a broj smrtno stradalih bio je manji za 20%, istaknuo je Mataija.

Godišnje je i oko 10% smrtno stradalih stranih državljana u prometu u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo 11.

Naglasio je i da ponekad prazna cesta i nije dobra cesta što se tiče sigurnosti cestovnog prometa. Najteže prometne nesreće događaju se najčešće kada je sunčano i kada na prometnicama nema previše vozila, kazao je.

– Za vrijeme “lockdowna” neki su vozači to baš iskoristili, pa su vozili brže. Kada se onda dogodi prometna nesreća, posljedice su puno teže, izjavio je Mataija.

Svaki pojedinac mora razmisliti prije nego što sjedne u automobil ili na motor, je li njegovo ponašanje rizilčno.

– Teško da policija može spriječiti npr. vozača motocikla u naseljenom području, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike