23.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Komora o Tomaševićevoj javnoj bilježnici: Nije dopušteno pomagati stranke

Komora o Tomaševićevoj javnoj bilježnici: Nije dopušteno pomagati stranke

Javnoblježnička komora u pisanom odgovoru N1 referirala se na slučaj Ljubice Čaklović, javne bilježnice i sestre člana Nadzornog odbora Holdinga, koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević angažirao radi potvrde odluka o novim članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

Kažu da tek trebaju skupiti sva saznanja o njenom djelovanju, ali po Zakonu javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je donirala 2 tisuće kuna.

“Za početak moramo istaknuti kako Hrvatska javnobilježnička komora za sada nema konkretnijih saznanja o predmetnom slučaju, osim informacija koje smo doznali iz medija,. Konkretnije odgovore ćemo moći dati nakon detaljnog uvida u predmet. Relevantni propisi na koje bi se trebao referirati predmetni slučaj su Zakon o javnom bilježništvu, Zakon o parničnom postupku i Zakon o vanparničnom postupku iz 1934. Pravila o izuzeću ne utječu na valjanost javnobilježničkog akta, ali se može konkretno odgovoriti tek nakon uvida u predmet. Moramo naglasiti kako javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov član. Glede političkog djelovanja javnog bilježnika na odgovarajući način se primjenjuju pravila o zabrani političkog djelovanja sudaca i u dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva koji bi bili poznati Komori.

O postupku i djelovanju prema gđi Čaklović će odlučiti UO HJK te Etičko povjerenstvo, a nakon njezinog očitovanja te po primitku svih potrebnih informacija kako bi se slučaj adekvatno tretirao od strane navedenih tijela Komore”, odgovorili su iz Javnobilježničke komore za N1.

Najnovije

Još iz rubrike