20.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Klisović: Otvaranjem predmeta protiv Tomaševića, poziva se građane da ne doniraju

Klisović: Otvaranjem predmeta protiv Tomaševića, poziva se građane da ne doniraju

Predsjednik zagrebačke gradske Skupštine Joško Klisović u N1 Studiju uživo govorio je o tome kako teče mandat novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Pred Tomaševićem je bio velik posao da se upozna sa stanjem stvari, kazao je Klisović.

“Kao skupštinski zastupnik imao je određenu razinu podataka, ali ne sve. Situacija je bitno lošija nego što je on znao ili pretpostavljao. Dubinska situacija u Gradu i Holdingu je napravljena, te poduzimanje brzinskih koraka tamo gdje je najviše gorilo. Grad mora osugurati likvidnost, ne smije doći u blokadu. To bi moglo pokrenuti domino efekt koji je katastrofalan za grad. Tomislav Tomašević je za prvu radnu sjednicu, nakon konstituirajuće, napravio prijedlog reforme gradske uprave, kako bi osposobio temelj za upravljanje gradom.

Potom slijedi sistematizacija, raspisivanje javnih natječaja… 31.10. je rok da gradska uprava profunkcionira, jer se mora prvo posložiti sustav, financijski konsolidirati, jer je rupa u proračuna veća nego što se očekivali”, rekao je Joško Klisović.

Tomašević sada radi najbolje moguće, no treba ga pratiti, kako u brzini ne bi preskočio ili zanemario neki važan element, dodao je Klisović.

“Suradnja između mene i članova platforme je dobra i iskrena, stvara se važan oblik povjerenja. Važno je da koalicijski partneri budu informirani o svemu što se događa.

Svi zadržavaju pravo da komentiraju prijedloge gradonačelnika. Mi kao koalicijski partner sudjelujemo u procesu”, rekao je Klisović.

Sporne situacije u očima javnosti – Javna bilježnica, Upravno vijeće Srebrnjaka, Uprava Holdinga

“Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je otvorilo predmete i oni imaju povijest rada na takvim predmetima, no oni su do sada takve predmete zatvarali i osobe u predmetu proglašavali nevinim.

Povjerenstvo kada bude razmatralo slučaj će razmotriti i slijed svog rada na sličnim slučajevima, jer bi mijenjanje načina na koji donose odluku značilo pravnu nesigurnost.

Gradonačelniku uvijek ostaje mogućnost upravne tužbe, gdje bi se donio konačni pravorijek. Mislim da nije prekršio zakon, ali će Povjerenstvo odlučiti. Da sam u njegovoj situaciji, morao bih razmisliti – ostaviti Holding u stanju u kakvom je bio, ili pokrenuti neke brze poteze kako bi se stanje poboljšalo”, komentirao je Klisović postupak Povjerenstva protiv Tomaševića.

U slučaju ‘Javna bilježnica’ rečeno je da je birana osoba od povjerenja.

“Zakon nije prekršen, no pitanje je standarda koji želimo postaviti u postupanju. Radi se o rodbinskoj vezi člana nadzornog odbora i javne bilježnice. To možda nije najsretnije, jer je naša javnost jako senzibilizirana na takve stvari, jer znaju da su se neki ugovori ranije, kako ne bi bilo dostupni svima, ovjeravali kod bilježnika od povjerenja”, rekao je Klisović i kazao kako će ovaj slučaj očito pokrenuti tumačenje aktualnih potpisa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je u ponedjeljak predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, a zbog donacije kampanji Tomislava Tomaševića – Lauc je Tomaševićevu kampanju podupro s 10.000 kuna.

“Time se poziva građane da ne doniraju, jer im donacija može predstavljati problem u daljnjem poslovanju.

Ne bi iz jednog ekstrema trebali preći u drugi ekstrem. Ovi slučajevi otvaraju pitanje gdje je zlatni standard u hrvatskom društvu za angažiranje osoba koje su donirale.

2019. je HDZ-u netko donirao, a potom je brže napredovao u državnoj službi… Treba pronaći način”, rekao je Klisović.

Na pitanje bi li on angažirao Tomislava Lauca, kaže:

“Tražio bih osobu koja u ekstremno složenoj situaciji sa Srebrnjakom može nastaviti raditi na tome da centar translacijeske medicine, kao velik projekt, ne propadne, te da Srebrnjak nastavi funkcionirati kako treba.

Lauc ima privatnu polikliniku i sumnjam da se tu nešto posebno može pogodivati, no jasno da je javnost senzibilizirana i da treba pronaći model kako pristupiti tom pitanju”, kazao je Klisović.

Pojasnio je koliku će plaću imati nakon smanjenja.

“Plaća se računa – koeficijent puta osnovica. Moj koeficijent pada sa 7.14 na 6.50, a gradonačelniku je 6.65, i umnožak će biti manji nego gradonačelniku. No tu je i broj godina radnogh staža, te porezna olakšica za djecu. Ona u apsolutnom iznosu može biti veća, oko 19.000 kuna.

Plaće zaposlenih u Gradskoj upravi, rukovodećeg kadra, pročelnika, zamjenika pročelnika, savjetnika, viših savjetnika… sve će se smanjivati”, rekao je Klisović.

I Klisović i Tomašević će koristiti aute srednje niže klase.

“U srpnju će gradska sjednica biti digitalizirana, pa neće biti potrebe za papirima, kopiranjem, a i buduća komunikacija bit će digitalizirana. Stručna služba Skupštine napravila je plan ušteta od pet milijuna kuna. Vraćamo tajništvo Skupštine, te ćemo ponovno dobiti instituciju Skupštine.

Napravit ćemo mapiranje svih proseca unutar Skupštine, kako bismo ih optimizirali”, kazao je Klisović, piše N1.

VIDEO Tomaševićev sat pred novinarima: Vratili smo skupocjene automobile, smanjili plaće, nema više podnajma kućica; Odgovorio i na pitanje koja je razlika od Bandićevog modela upravljanja

Najnovije

Još iz rubrike