25.1 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kamo su nestale rode? U zadnji čas spašena mala roda koja je...

Kamo su nestale rode? U zadnji čas spašena mala roda koja je ostala sama u gnijezdu

– Prošli tjedan zaprimili smo više dojava zabrinutih građana Virja da je jedna mala roda ostala sama u gnijezdu i da roditelji već danima ne dolaze, na svom facebook profilu objavio je Hrvoje Gregurić, kojeg svi znaju pod nadimkom Grga vlasnik utočišta Grgin konak.

Od petka do danas angažirali smo sve susjede te i sami svaki dan motrili hoće li se roditelji vratiti. Bijele rode strogo su zaštićene zakonom i ne smiju se uznemiravati, osim ako su u životnoj opasnosti.

Danas je malena uz pomoć Dvd Virje, kojima od srca zahvaljujemo na brzoj reakciji, skinuta iz gnijezda i preuzeta na skrb udruge. U gnijezdu su uz nju bila još dva mrtva ptića, a ona sama je u kritičnom stanju, potpuno dehidrirana, izgladnjela i izmučena. Doslovno u posljednji čas, današnjih 37°C ne bi preživjela kaže Grga.

Držite joj fige i šaljite pozitivne misli da preživi. Kad dođe vrijeme, bit će slobodna vratiti se u prirodu gdje i pripada.

Hrvoje Gregurić vlasnik je utočišta Grgin konak smještenog u Malim Zdjelicama pokraj Virja. Njegov konak se prostire na četiri hektara koje je ogradio jer tamo trenutačno boravi oko 360 životinja – od mačaka, ponija, magaraca, ovaca, koza, divljih zečeva, labudova, do papige i emua, australske ptice koja izgleda kao manja verzija noja. Udruga rehabilitira i trajno zbrinjava neželjene i stare domaće životinje, promovira zaštitu domaćih životinja i unapređenje njihovih uvjeta života.

Projekt Grgin konak provodi udruga Grgina arka, jedina koja na području Koprivničko-križevačke županije te jedna od samo nekolicine u Hrvatskoj koja rehabilitira, privremeno zbrinjava i trajno udomljava sve vrste životinja na poziv građana. Broj životinja u utočištu svakodnevno se mijenja jer mu ljudi konstantno donose nove životinje, a varira između 300 i 500.
Udruga u vlastitom aranžmanu rehabilitira ozlijeđene divlje životinje i vrši njihovu reintrodukciju u prirodno stanište u skladu s važećim propisima, pravilnicima i zakonima, promovira zaštitu divljih životinja i njihovih staništa te iste u iznimnim slučajevima kada se ne mogu vratiti u prirodu trajno zbrinjava.

Najnovije

Još iz rubrike