2.6 C
Zagreb
Naslovnica Sport Šurjak: Hajduk će se boriti za naslov, ništa manje! Gladni smo uspjeha,...

Šurjak: Hajduk će se boriti za naslov, ništa manje! Gladni smo uspjeha, to sanja cijela Dalmacija

Na papiru Hajdukov “prednji pogon” izgleda sjajno. Spoj iskusnih i mladih, simbioza kakvu bi svaka nogometna momčad trebala imati. I na svakoj poziciji velika pokrivenost. Na prvu bi čovjek rekao da će Jens Gustafsson uživati birajući igrače za svaku utakmicu. No, je li to doista tako pokazat će vrijeme jer iznad imena mnogih igrača koje Šveđanin ima na pripremama postoji niz upitnika. Što zna biti i jako opasna situacija za momčad kojoj je cilj napasti vrh tablice. Praksa, naime, pokazuje da do vrha možeš samo ako imaš igrača koji će zabiti 20-ak u prvenstvu, uz pratnju još barem dvojice koji će dosegnuti po 10-ak golova, piše Jutarnji.

Na što ukazuje Hajdukov malo dublji pogled na napadače koje ima u momčadi? Tek za jednog igrača možete reći da znate što će vam donijeti na terenu. Svi znamo da je to Marko Livaja. Biuk je izvanserijski talent, ali je jako mlad, trebat će vremena da se ustabili.

Sahiti je bio odličan u Šibeniku, ali Poljud je malo veći zalogaj od Šubićevca. Kao što i Maribor nije Hajduk, pa treba vidjeti kako će se Mlakar uklopiti…

– Ključno je bilo zadržati Livaju jer on je igrač prevage i odluke – kaže legendarni Ivica Šurjak.

– Svaka prava momčad ima prvog igrača. To je Livaja. A s njim će lakše igrati i taj neizmjerno talentirani Biuk, pa Ljubičić, Mlakar ili Sahiti, sve su to igrači koji puno obećavaju, koji neupitno posjeduju nogometne kvalitete. Osobno dosta očekujem od Eduoka, pa i Jaira, koje neki doživljavaju kao “otpisane” igrače.

Na čemu zasnivate taj optimizam?

– Obojica su igrači koji imaju kvalitetu. E sad, obojica su razočarala igrama u Hajduku, ali ne možemo reći da nisu imali dobrih trenutaka, posebno Jairo. Hajduk sad ima trenera koji gaji ofenzivni nogomet, koji igra brzo i okomito, a to igračima u napadu odgovara. U takvoj igri napadač lake dolazi do gola, do situacije da uđe u dribling, da prođe i zabije. Čitam da se Jairo diže, nemoguće je da je zaboravio igrati nogomet, a ima tek 28 godina, što znači da je na vrhuncu igračke zrelosti i moći. Eduok je i u Turskoj prije dolaska u Hajduk, ali i na Poljudu, pokazao da ima moć u nogama, da može biti itekako opasan. Žao mi je što je ozlijeđen, ali ako je doista motiviran, on će imati što reći. Nikako ne bih otpisao njih dvojicu.

Desetoricu s “imenom i prezimenom” smo nabrojali u kadru. Je li to puno?

– S obzirom na klupske ambicije, to može biti samo dobro. Hajduk igra s centarforom, Livajom iza njega, te s još dva krila. Dakle, četvorica u udarnih 11. Sezona je duga, ambicije velike, tako da treba imati kvalitetnih igrača u kadru. Zdrava konkurencija uvijek dobro dođe.

Je li ovaj Hajduk doista sposoban za napad na vrh?

– Očekujem borbu za prvo mjesto, ništa manje od toga. Vidim da se momčad još mora kompletirati, ali potezi koji su dosad bili povučeni jasno ukazuju na to da se slaže momčad za vrh. I to iskreno pozdravljam jer Hajduk se tako mora ponašati. Godinama smo čekali da se u prijelaznom roku počnu dovoditi pravi igrači kao što su Livaja, Kalinić ili Lovrencsics, a ne neki vrlo sumnjive kvalitete.

Vaš optimizam dijeli i cijela Dalmacija?

– Gladni smo nogometa i uspjeha, a ovo što se sad radi na Poljudu daje nam veliku nadu. Već godinama, doduše, Dalmacija se u srpnju uvijek nada, ali ovaj put postoje igrački argumenti za takvo ozračje. Stoga i ja jedva čekam utakmice – zaključio je Šurjak.

Šurjak se barem nagledao svakakvih igrača koji su proteklih sezona na Poljudu dobivali šansu. Je li njegov optimizam realan? Mogu li Eduok ili Jairo napokon proigrati na duže staze? Jesu li Biuk, Ljubičić, Sahiti, Kačaniklić i Mlakar to što na Poljudu vjeruju da jesu. Sezona je pred vratima, brzo ćemo doznati sve odgovore…

Najnovije

Još iz rubrike