32.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Svjedočanstvo liječnika o bizarnim i opasnim liječničkim pogreškama: Pacijent se žalio na...

Svjedočanstvo liječnika o bizarnim i opasnim liječničkim pogreškama: Pacijent se žalio na bolove, nije se mogao ni sagnuti da zaveže tenisicu. Došao je na rendgen…

”Dulje vrijeme nakon operacije se žalio na bolnost i nemogućnost da se savije da zaveže vezicu na tenisicama”, prisjeća se jednog pacijenta Samir Haj Barakat, specijalist opće kirurgije iz Opće županijske bolnice Našice. U tijelu pacijenta ostao je instrument nakon operacije.

”Situacija je bila da je obišao dvije ustanove, gotovo da ga nisu poslali kod psihijatra, da bi došao u našu ustanovu i na rendgenu se uočilo da mu je ostao jedan instrument koji mi zovemo lopatica”, otkriva liječnik.

Doktor Barakat voditelj je odjela kirurgije. U hrvatskoj i svjetskoj praksi suočio se s brojnim sličnim primjerima.

”U Irskoj je, mislim da 2008. ili 2009. godine, bila situacija da su djetetu izvadili krivi bubreg i otpustili ga kući. U našim primjerima od većih grešaka je bila ta da je kriva pacijentica operirana, odnosno da su u ulasku u operacijsku salu zamijenili dvije pacijentice sličnog imena i istog prezimena”, priča.

Pogreške se ne smiju događati, pa u bolnicama posebni zaposlenici paze jesu li svi instrumenti i tuferi na broju nakon operacije.

”Kad bi tufer ostao u tijelu može doći i do fatalnih razvoja. Može doći do razvoja infekcije, ta infekcija može uskoro prerasti u sepsu”, pojašnjava dr. Barakat.

Odvjetnik Rafael Krešić u svojoj se karijeri susreo s nekoliko slučajeva. ”Zbog poteškoća u dokazivanju to su postupci koji su poznati po tome da dugo traju. Moguća kazna je negdje za sve oblike djela u rasponu od 1 godine do 12”, kaže.

A što s naknadom štete pacijentima ili njihovim obiteljima? ”One nisu kao u američkim filmovima, ali znaju biti značajni iznosi”, otkriva odvjetnik. Jer ako je tjelesno oštećenje veće, onda mogu uključivati čak i doživotnu rentu. Najpoznatiji ovakav sudski spor je onaj Miroslava Maškarina koji je nakon operacije slijepog crijeva ostao bez noge, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike