25.5 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju, ona uči kako izdržati pritisak

Plenković: Hrvatska je očuvala financijsku reputaciju, ona uči kako izdržati pritisak

Utjecaj pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju središnja je tema 14. međunarodne konferencije Dubrovnik Forumu 2021., no u hrvatskome turističkom biseru “pretresalo” se i stanje u jugoistočnoj Europi, odnosno izlazak te regije iz političke karantene, kao i razvoj srednje i istočne Europe zahvaljujući inicijativi Tri mora i Kina + 17.

Uvodna riječ pripala je domaćinu, hrvatskom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

“Pogođena pandemijom i razornim potresima, Hrvatska je očuvala čvrstu financijsku reputaciju, ona uči kako izdržati pritisak i povući znatne financijske resurse kako bi građanima osigurala pravi razvoj koji ide u dva smjera: pridruženju schengenskoj zoni tijekom sljedeće godine te da početkom 2023. budemo potpuno spremni i ispunimo sve kriterije za ulazak u eurozonu”, rekao je u svom govoru premijer.

Podsjetio je da je Europska komisija dala zeleno svjetlo za hrvatski Nacionalni plan za oporavak i otpornost vrijedan 6,3 milijarde eura koji bi, kako navodi Europska komisija, mogao povećati BDP 2,9 posto i stvoriti 21 tisuću novih radnih mjesta do 2026. godine, prenosi Večernji list, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike