25.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš nahvalio Rovinj kao najuspješniji grad s čak 80% cijepljenih. Gradonačelnik: Ne...

Beroš nahvalio Rovinj kao najuspješniji grad s čak 80% cijepljenih. Gradonačelnik: Ne znam otkud mu ta brojka

Iako je neosporno da je cijepljenje što većeg broja stanovnika najučinkovitija mjera u borbi protiv virusa covid-19, jednako bi dobro bilo kada bi se u javnosti baratalo točnim brojkama, a ne proizvoljnim izračunima pojedinaca, a u uređenoj bi se državi barem od ministra zdravstva moglo očekivati da iznosi ispravne podatke, a ne da javnosti prezentira neprovjerene činjenice, piše u nedjelju Glas Istre.

Upravo to je prije par dana napravio ministar zdravstva Vili Beroš kada je iznio podatak da je Rovinj hrvatski rekorder u procijepljenosti stanovništva te da je u njemu do sada cijepljeno 80 posto stanovnika ovoga grada. Beroš je ponovio informaciju koja se pojavila na nekim portalima, a koja je nastala krivim izračunom brojke koju je krajem lipnja u javnost pustio Ured gradonačelnika Rovinja Marka Paliage.

U tom se priopćenju navodi sljedeće: “Dok je u većini ostalih dijelova Hrvatske zabilježen pad u odazivu građana na cijepljenje, situacija na području Grada Rovinja je i više nego zadovoljavajuća. Prema podacima Ispostave Rovinj Istarskih domova zdravlja, od 11. veljače 2021. do 24. lipnja 2021. u Ispostavi Rovinj cijepilo se ukupno 11.414 građana, od čega 2.056 na punktu Doma Zdravlja te 9.358 na punktu u Dvorani Valbruna. Od voditeljice Ispostave, dr. Corinne Pellizzer Lanča, saznajemo i kako je 6.853 primilo prvu dozu, dok se s obje doze cijepilo ukupno 4.561 osoba”.

Budući da po posljednjem popisu stanovništva Rovinj ima oko 14.500 stanovnika, brojka od 11.414 građana odgovara brojci od 80 posto cijepljenih. Međutim, i sam gradonačelnik Marko Paliaga za Glas Istre je rekao da ne zna otkuda ministru Berošu taj broj, jer oni brojku od 80 posto cijepljenih nisu komunicirali. Paliaga je potvrdio i da su u brojku od 11.414 građana uključeni i stanovnici okolnih općina poput Bala i Kanfanara koji su se cijepili u Rovinju. Isto tako, iz ovih je brojki jasno da se do sada s dvije doze cijepilo tek oko 4.500 ljudi, što je oko trećine stanovnika Rovinja, ali i tu treba uzeti u obzir da je dio cijepljenih vjerojatno iz okolnih općina. Nepoznato je i računaju li se u brojci od 6.853 osobe koje su primile prvu dozu i onih 4.561 s drugom dozom ili su to isključivo osobe koje su primile samo jednu dozu, te će se u idućih nekoliko mjeseci cijepiti drugom dozom. U tom bi slučaju brojka doista i mogla doći do 11.414 cijepljenih građana, ali opet niti u toj brojci neće biti samo stanovnici Rovinja.

Dr. Jasna Valić iz istarskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo za Glas Istre je rekla da oni nemaju točne podatke za Rovinj jer su oni u nadležnosti lokalne podružnice Istarskih domova zdravlja, ali je potvrdila da je u cijeloj Istri do petka samo s jednom dozom cijepljeno 48 posto ukupne populacije, dok je s dvije doze cijepljeno 37 posto ukupne populacije, ili 31 posto odrasle populacije. Jasna Valić je naglasila da je u cijeloj situaciji oko cijepljenja lako moguće da je došlo do zabune jer se barata s puno različitih brojki.

– Ne čudi da je došlo do nesporazuma jer je previše brojki u igri. Morate računati na one koji su preboljeli covid, pa su se onda neki od njih već cijepili, pa imate one koji se cijepe s cjepivom Johnson&Johnson za koje je dovoljna jedna doza i onda na kraju one koji su cijepljeni s dvije doze. Međutim, mislim da je svima jasno da je jedino bitno da nas se što više cijepi jer je to jedini način da se vratimo normalnom životu, rekla je dr. Jasna Valić, dok gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kaže da je usprkos ovom nesporazumu još uvijek jako zadovoljan kako teče cijeli proces cijepljena u Rovinj, prenosi Jutarnji.

Najnovije

Još iz rubrike