3.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aleksić o povijesnoj presudi: Ništetan je u cijelosti ugovor s valutnom klauzulom...

Aleksić o povijesnoj presudi: Ništetan je u cijelosti ugovor s valutnom klauzulom CHF koji nije potrošački

Aktivist Udruge Franak Goran Aleksić na fb-u je objavio povijesnu presudu:

NIŠTETAN JE CIJELI UGOVOR S VALUTNOM KLAUZULOM CHF, I TO UGOVOR KOJI NIJE POTROŠAČKI, PRVOSTUPANJSKA PRESUDA 8.7.2021.

Sudac Sven Babić Općinskog suda u Pazinu, Stalne službe u Bujama, donio je povijesnu prvostupanjsku presudu koja glasi:

„Ništetan je u cijelosti ugovor s valutnom klauzulom CHF koji nije potrošački, i na koji se stoga ne primjenjuje kolektivna presuda u slučaju franak.“

Ukratko, sudac je primijenio odredbe Zakona o obveznim odnosima koje govore o tome da, ukoliko netko sklapa ugovor o kreditu koji je tipski i unaprijed formuliran, i koji kasnije izazove neravnotežu u pravima i obvezama na štetu drugog ugovaratelja, onda je takav tipski unaprijed formulirani ugovor ništetan.

U konkretnom slučaju tužitelj je najprije morao dokazati ništetnost promjenjive kamatne stope, za koju znamo već otprije da je ništetna baš u svim kreditima, bez obzira radi li se o potrošačima ili obrtima ili pravnim osobama ili o fizičkim osobama koje su kredit digle za poslovne, a ne za privatne potrebe. To je u konkretnom slučaju dokazano.

Nakon toga je tužitelj morao dokazati da je ništetna valutna klauzula CHF, a glavni temelj u dokazivanju bila je činjenica da je valuta CHF prikazana kod ugovaranja kao stabilna i bezopasna valuta, unatoč tome što je banka znala da se radi o izrazito nestabilnoj valuti koja može izazvati velike troškove korisniku kredita.

U skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima utvrđena je ništetnost promjenjive kamatne stope, ništetnost valutne klauzule CHF, i budući da se radi o bitnim sastojcima ugovora, utvrđena je i ništetnost cijelog ugovora.

Slijedi, naravno, utvrđivanje pravomoćnosti na županijskom sudu, ali zasigurno i revizija na Vrhovnom sudu.

Tužitelj će isplatu tražiti nakon pravomoćnosti ove presude.

Čestitamo na pionirskom pothvatu, i prvoj presudi o ništetnosti ugovora za tužitelja koji nije potrošač, napisao je Aleksić.

Najnovije

Još iz rubrike