32.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Otvorena ljubavna pisma Nikole Tesle: Sada je zapravo jasno zašto se nikada...

Otvorena ljubavna pisma Nikole Tesle: Sada je zapravo jasno zašto se nikada nije oženio

Na današnji dan 1856. godine rodio se Nikola Tesla. Život slavnog znanstvenika isprepleten je velikim otkrićima i misterijama, a jedna od njih je i zašto se nikada nije ženio. Žene je idealizirao i rijetko kojoj ženi je dozvoljavao da mu zaista približi. Muzej Nikole Tesle ipak čuva mnogo prepiski osobne prirode u kojima se vidi da su žene davale sve od sebe da osvoje povučenog znanstvenika. Tako su recimo otvorena pisma Katharine Johnson koja mu je pisala iz Italije potresna pisma, a znanstvenik se nije udostojio ni da ih otvori.

Tesla se u mladosti smatrao vrlo atraktivnim mladićem. Bio je izuzetno visok i vitak. Uz to njegovo ponašanje – produhovljeno i stidljivo – svidio se ženama. Govorio je tiho, a bio je izuzetno obrazovan i uvijek dobro obučen. Čak i kad mu to materijalne prirode nisu dozvoljavale našao bi način da se dotjera. Oči plavo-zelene obarale su žene s nogu.

Međutim, smatrao je da, ako već želi posvetiti život znanosti, u njemu neće biti mnogo mjesta za romantiku.

“Što radiš? Voljela bih da svaki dan imam vijesti o svom dragom i tihom prijatelju, bile dobre ili loše. Ali ako mi ne želiš odgovoriti, makar mi pošalji svoje misli, ja ću ih primiti kao kakav podešen instrument. Ne znam zašto sam toliko tužna, osjećam se kao da mi sve bježi iz ruke. Možda sam samo usamljena i treba mi društvo. Vjerujem da bi bila sretnija da imam vijesti o tebi. Tebi, koji si tako nesvjestan svega i zadubljen samo u svoj rad, tebi koji nemaš nikakve ljudske potrebe”, pisala mu je Katharine.

Ona mu je slala mnogo pisama.

“Ostala sam kod kuće cijele subote i nedjelje čekajući da dođeš. Umorna sam od čekanja na tvoj odgovor”, napisala je Katharine. Tesla nije odgovarao. Tek nedavno ta pisma su otvorena poslije gotovo čitavog vijeka otkad ih je Katharine čežnjivo pisala.

“Moji izumi su moja djeca, a moja jedina želja je da kroz njih šaljemo poruke u budućnost. Žena je jedno fantastično stvorenje koga ja nisam vrijedan”, govorio je Tesla. Genije je više puta naglasio da je odlučio život posvetiti znanosti.

“Odlučio sam da svoj život posvetim radu i zato se odričem ljubavi i društva dobre žene. Vjerujem da se muzičar, pisac ili bilo koji drugi umjetnik treba oženiti. Njih samo inspiracija vodi do većih uspjeha. Ali pronalazač je drugačije prirode, u sebi ima toliko strasti i divljine da, ako se preda ženi, predat će joj sve. To je šteta jer nekada smo tako usamljeni”, pisao je Tesla.

Suvremena žena misli da je uspjeh u životu da se što više izjednači s muškarcem. Ovako je zapravo Nikola Tesla objasnio zašto se nikada nije oženio. Tesla je u kolovozu 1924. godine u ekskluzivnoj izjavi za “Galveston Daily News” objasnio zašto se nije ženio. Tada 68-godišnjak Tesla prvo objašnjava svoj ideal žene.

“Uvijek sam mislio da žena posjeduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je u tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao je znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao i svaki pravi obožavatelj osjećao sam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”, kaže Tesla.

“Moć prave žene je tako velika da vjerujem da bi lijepa žena, a to će reći lijepa duhom, ponašanjem i mislima, lijepa u svakom pogledu, neka vrsta boginje, ako bi se iznenada pojavila na zemlji mogla bi zapovijedati cijelim svijetom”, rekao je Tesla.

Ipak, nastavlja, sve je to bilo nekad.

“Sada je nježna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktički nestala. Na njeno mjesto došla je žena koja misli da je njen glavni uspjeh u životu u tome da se što više izjednači sa muškarcem, odjevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste”, rezimira genijalni znanstvenik razloge zbog kojih je ostao neženja.

“Žene postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Svijet je iskusio mnoge tragedije, ali po mom mišljenju najveća od svih tragedija je sadašnje ekonomsko stanje u kojem se žene nadmeću s muškarcima i u mnogim slučajevima zaista i uspjevaju zauzeti njihovo mjesto u profesijama i industriji. Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zasjenak predstavlja znak propadanja civilizacije”, rekao je znanstvenik, prenosi Net.hr

Najnovije

Još iz rubrike