29.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čistka još pet Bandićevih pročelnika: Neće baš svi tako otići, pa to...

Čistka još pet Bandićevih pročelnika: Neće baš svi tako otići, pa to je vojska od 3000 ljudi

– Nepovjerenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića spram Bandićevih kadrova je nakon proteklih uhićenja u Gradu Zagrebu opet i više nego očito – govori Jutarnjem listu jedan zaposlenik Gradskog poglavarstva u kojemu su protekli tjedan s funkcija pročelnika smijenjeni nekadašnji Bandićevi kadrovi: Ana Matijević, Milana Vuković Runjić, Zlatko Makar, Stipe Tutiš, Vjekoslav Jeleč i Sanja Jerković. Potvrdili su Jutarnjem spomenute smjene u subotu i iz kruga gradonačelnika Tomaševića, ali na sva ostala pitanja – tko dolazi na njihova mjesta, ostaju li bivši pročelnici u Gradu ili odlaze… – rekli su da “ne znaju”.

– Razgovor s gradonačelnikom prošao je u kolegijalnom tonu, drugih komentara nemam. Prijateljski – izjavila je Milana Vuković Runjić.

Uglavnom, odgovore od nove gradske vlasti nije baš lako dobiti, čak se nekim zaposlenicima i spočitava bilo kakva komunikacija s medijima.

Ni u Gradu Zagrebu nema baš otvorene komunikacije među zaposlenicima, a ne sazivaju se, doznaje Jutarnji list, niti kolegiji.

– Morat će gradonačelnik naći način na koji će uspostaviti komunikaciju sa zaposlenicima, pa i naći način da ih motivira, jer neće baš svi koji su radili u vrijeme Bandića otići, to je vojska od tri tisuće ljudi, a on je sad novi vojskovođa, ne može baš preko noći dovesti sve svoje vojnike – komentira jedan od zaposlenika koji je želio ostati anoniman.

Podsjetimo da su ranije već sa svojih pozicija odstupili Mirka Jozić, koja je podnijela ostavku, Miro Laco, Ivica Lovrić, koji se prebacio na savjetničku poziciju te Andrea Šulentić.

Pročelnici koji su odstupili ovaj tjedan bit će degradirani za dvije razine, na mjesto pomoćnika te će, doznaje Jutarnji list, imati oko pet tisuća kuna neto nižu plaću. Na njihova mjesta stupaju v.d.-ovi.

– Ne znamo tko će biti v.d. – poručuju iz kruga gradonačelnika Tomaševića te najavljuju natječaje za pročelnike.

Sugovornik jutarnjeg, koji radi u Poglavarstvu, smatra da bi se to sve moglo oduljiti do kraja godine, jer dok se provede natječaj, dođu novi ljudi…

Prema zakonu, pročelnički mandat je neopoziv te ih gradonačelnik ne može smijeniti, ali nakon ukidanja i spajanja ureda, dosadašnji pročelnici mogli su ostati na funkcijama do 31. listopada, kad na snagu stupa odluka o spajanju ureda.

Pokušali su iz Jutarnjeg u subotu doći do pročelnika koji su odstupili, ali nisu odgovarali ni na pozive ni poruke. Stipe Tutiš je bio pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a prilikom nedavnih uhićenja poduzetnika Milana Lončarića i Kazimira Bačića našao se među onima koji su obavili razgovor s istražiteljima.

Jeleč je, pak, bio Bandićev pročelnik Ureda za zdravstvo koji je pripojen Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a Vuković Runjić pročelnica Ureda za kulturu. Zlatko Makar vodio je Ured za upravljanje imovinom grada. Sanja Jerković bila je pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj, piše Jutarnji list

Najnovije

Još iz rubrike