32.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Brković o popisu stanovništva: Brojke se neće znatno mijenjati, podaci sigurni

Brković o popisu stanovništva: Brojke se neće znatno mijenjati, podaci sigurni

Planirani popis stanovništva susreće se različitim poteškoćama. Nakon dugogodišnjih priprema, odgođen je već drugi put i prolongiran za jesen, a u tijeku su prijave popisivača. Od 1867. popis je bio odgođen samo tijekom Drugog svjetskog rata i sada zbog koronavirusa. U Novom danu na N1 razgovarali su s ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku, Lidijom Brković.

Ukoliko epidemiološka situacija ne bude povoljna, Vlada može odgoditi ponovno popis, ali u DZS-u očekuju da se starta po planu, najesen.

“Traže se popisivači, oko 8000 na području Hrvatske. Za sada je odaziv dobar. Više od 85 posto popisivača se prijavilo, ali nije ravnomjerno raspoređeno po svim županijama. Slabiji nam je odaziv u priobalnim županijama. Radi se i u sezoni, ali napominjem da su nama popisivači potrebni za drugu fazu popisa kada će stanovništvo popisivati intervjuom na terenu, od 27. rujna do 17. listopada, kada je sezona pri kraju. Pozivam sve zaintresirane da se prijave, da popune prijavu na našim web stranicama i postanu popisivači na prvom digitalnom popisu u Hrvatskoj. Preporuka je svakako da su cijepljeni odnosno da imaju covid potvrdu. Naša procjena je da popisivač može zaraditi između 5000 i 6000 kuna. To naravno ovisi koliki će popisni krug dobiti, a ovisi i o tome koliko će se stanovnika popisati. U prvoj fazi, od 13. do 26. rujna, građani koji koriste sustav e-građani mogu se sami popisati, bez popisivača. Milijun i 300 građana barem jednom su pristupili e-građani i mogu popisati ne samo sebe već i sve članove svog kućanstva”, govori Brković.

“Naši popisivači će biti prepoznatljivi, imat će akreditaciju DZS popisivača, majice i maske s logom i prijenosna računala”, objašnjava.

Podaci su zaštićeni, niti jedan pojedinačni ne izlazi van

“Svi podaci koji uđu u Zavod za statistiku su službena tajna i statistički su povjerljivi. Mogu se koristiti samo u agregiranom obliku, niti jedan pojedinačni podatak iz Zavoda ne može izaći. Sigurnost je maksimalna. Svi podaci se anonimiziraju i agregiraju. Smještni su u Državnom oblaku”, kaže ravnateljica DZS-a.

Brković kaže kako nas je “31.12. prošle godine bilo četiri milijuna i 36 tisuća stanovnika”.

“Baza je bio popis iz 2011. Na temelju tih podataka, smatram da se ta brojka neće znatno mijenjati”, zaključuje, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike