“Oluja svih oluja” pred New Yorkom, već sada grad je poplavljen: Ovo je tek početak…

Twitter screenshot

Nekoliko stanica podzemne željeznice u New Yorku poplavljeno je, a mnoge su ceste neprohodne zbog obilnih kiša koje najavljuju dolazak oluje Else koja napreduje uz istočnu obalu SAD-a nakon što je Floridi donijela obilne kiše i jak vjetar.

U nizu grmljavinskih oluja nad gradom i okolnim područjima u četvrtak popodne, pala je velike količina kiše koju odvodni sustav nije mogao progutati, priopćila je Nacionalna meteorološka služba (NWS).

Putnici podzemne željeznice objavili su na Twitteru video snimke poplavljenih platformi na stanici u 157. ulici sjeverno od Manhattana.

Putnici do pojasa u vodi, prelaze pravi bazen kako bi stigli do perona stanice.

Neke glavne ceste, uključujući Bronx, privremeno su zatvorene, što je izazvalo kaos u prometu. Njujorška policija objavila je na Twitteru snimke vozača koji su zapeli u vodi.

NWS je upozorio na moguće poplave do petka ujutro, s očekivanim dolaskom jakih kiša koje donosi oluja Elsa.

Unatoč naporima na zaštiti grada od poplava nakon uragana Sandy 2012. godine – koji je usmrtio 44 osobe i danima paralizirao američku ekonomsku prijestolnicu – New York je i dalje vrlo osjetljiv na poplave, s tim da će se takvi incidenti povećati i biti sve češći zbog klimatskih promjena.

Nekoliko dužnosnika, uključujući Erica Adamsa, predsjednika četvrti Brooklyn i mogućeg kandidata za gradonačelnika New Yorka na izborima u studenom, pozvalo je na hitna ulaganja i jačanje gradske infrastrukture.

‘Ekstremne vremenske epizode poput ove neće nestati’, upozorila je jedna od njegovih glavnih protivnica, Kathryn Garcia, koja je nadzirala ispumpavanje vode nakon uragana Sandy, prenosi Jutarnji.

Share This Article