Vozaču i sestri pao pacijent, udario u beton i preminuo

Ilustracija

Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopće nije držala, pa se zajedno s pacijentom u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. Drugo jutro, od posljedica udarca čovjek je preminuo, otkriva RTL-ova Potraga.

U Ministarstvu su za slučaj doznali tek nakon upita Potrage. Sve se dogodilo pred ulazom u Dom za starije u Jelenju. Bilo je to prije točno mjesec dana, u 18.50 sati. “Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijatalno i moguće manje kontuzijsko žarište lijevo temporalno”, kaže specijalizantica na Hitnom prijemu, KBC Rijeka-lokacija Sušak, Tea Juranić, a na pitanje što je to ustvari i je li tome uzrok udarac, odgovara: “Da, to je uzrok udarac, znači da je bilo krvarenje unutar lubanje”.

Liječnica koja je zaprimila ozlijeđenog 66-godišnjeg pacijenta, koji je ubrzo nakon primitka na hitni prijem bolnice preminuo, potvrdila je za Potragu da je uzrok njegove smrti udarac u glavu. U cijeloj priči je važan detalj i vozač saniteta, otprije poznat zbog pravomoćne presude za dva kaznena djela na radnom mjestu. Prije šest godina seksualno je napastovao kolegicu, medicinsku sestru, koja je tad s njime radila u timu. Sud je zatvorsku kaznu preinačio u radu za opće dobro, a ravnatelj Doma zdravlja Vladimir Mozetič nije mu dao izvanredni otkaz, nego mu je argument da vozač nije ponovio kazneno djelo – bio dovoljan. Žrtva je tražila premještaj.

Iz Ministarstva zdravstva su odgovorili da ne znaju ništa o ovom slučaju te će zatražiti očitovanje od ravnatelja. “Svatko je dužan prijaviti kazneno djelo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čovjeka. U konačnici onaj tko je sigurno pozvan da prijavi činjenicu smrti policiji to je mrtvozornik”, kaže odvjetnik Josip Mađarić.

Iz uprave Doma za starije i nemoćne su rekli također da ne žele davati nikakve izjave vezane uz tragični događaj dok je policijska istraga u tijeku, jednako kao i u županijskom Domu zdravlja. Svjesni ozbiljnosti situacije na Hitni prijem u bolnicu pacijenta su dovezli vozač i medicinska sestra odmah nakon što je pacijent udario glavom. Doznaje se da je sam ravnatelj u svom prijedlogu za izvanredni otkaz djelatnicima događaj opisao na sljedeći način.

“Uzrok prevrtanja medicinskog mobilnog ležaja leži u propuštanju dužne pažnje radnika da osiguraju stabilnost ležaja od mogućeg prevrtanja. Propustili su uzeti u obzir masu i položaj ležaja s pacijentom na nagnutoj betonskoj plohi, pri čemu radnica nije držala ležaj niti jednom rukom, a radnik je pridržavao ležaj jednom rukom i okretao se, uslijed čega dolazi do zakretanja kotača, prelaska preko rubne plohe i prevrtanja mobilnog ležaja s pacijentom na tlo”, stoji u Prijedlogu odluke o izvanrednom otkazu.

U pismenom odgovoru Doma zdravlja RTL-u stoji: “Uz iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog, želimo informirati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. Kako su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja”, prenosi Večernji.

Share This Article