25 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ukida se članarina u HGK za više od 95% poduzetnika

Ukida se članarina u HGK za više od 95% poduzetnika

“Ovim prijedlogom zakona HGK će proći temeljnu financijsku, ali isto tako funkcionalnu i operativnu reorganizaciju”, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na sjednici Vlade, govoreći o zakonu koji je upućen Saboru na usvajanje, temeljem kojega će 95% poduzetnika biti oslobođeno plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prema predloženom modelu utvrđivanja članarine članovi su razvrstani u tri skupine. Prva skupina obuhvaća članove Komore koji ne prelaze dva od tri kriterija – ukupna aktivna im ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50. U drugu skupinu ulaze članovi koji prelaze dva od tri kriterija iz prve skupine, ali ne prelaze dva od sljedeća tri kriterija – ukupna aktiva im ne prelazi 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 60 milijuna, a broj zaposlenih 250. Treća skupina obuhvaća članove Komore koji prelaze dva od tri kriterija iz druge skupine.

Članovi Komore iz prve skupine neće imati obvezu plaćanja članarine, ali posebne usluge i proizvode HGK plaćat će po cjeniku posebnih usluga i proizvoda. Članovi druge i treće skupine ostaju u režimu obveznog plaćanja članarine.

Uvođenje mogućnosti dobrovoljnog članstva za prvu skupinu članova, koja ujedno predstavlja najbrojnije članstvo, ima za cilj stimuliranje i modernizaciju komorskog sustava i ponudu novih usluga koje bi privukle novo članstvo i motiviralo “staro” za zadržavanje članstva, istaknuo je ministar je Ćorić, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike