22 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Od danas vrijede nova pravila za dobivanje covid potvrde

Od danas vrijede nova pravila za dobivanje covid potvrde

Od danas su na snazi su nova pravila o izdavanju EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj. Novom izmjenom sada su omogućili izdavanje potvrda onima koji su preboljeli koronu te su dobili jednu dozu cjepiva.

Potvrdu tako sada mogu zatražiti oni koji su cijepljeni s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koji unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test.

Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a potvrda će vam vrijediti 210 dana od dana primitka cjepiva. Novo je pravilo da će osoba potvrdu moći zatražiti odmah po primitku prve doze cjepiva.

Kada je riječ o osobama koje su preboljele covid, a zaraza im je potvrđena PCR testom, nakon što dobiju prvu dozu cjepiva, odmah će moći dobiti covid-potvrdu. Potvrda će vrijediti 210 dana, kao i kod osoba koje su cijepljene s dvije doze.

Još je krajem svibnja Europska komisija dala preporuku da bi potpuno cijepljeni, kao i oporavljeni od covida koji su primili prvu dozu, trebali u prelascima granice biti pošteđeni testiranja i karantene, no dosad se čekalo i na takvu potvrdu koja bi bila korištena u domaće svrhe, prenosi N1.

Više o pravilima izdavanja covid potvrda možete pronaći OVDJE.

Najnovije

Još iz rubrike