18.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Lubenica vrhunske kvalitete, dobri prinosi i otkupna cijena

Lubenica vrhunske kvalitete, dobri prinosi i otkupna cijena

Počela je berba lubenica na poljima OPG-a Stjepana Ćurde u Soljanima, na istoku županjske Posavine. Urod je vrhunske kvalitete, otkupna cijena dobra, pa je ovogodišnja sezona obećavajuća i mogla bi biti jedna od boljih u posljednjih nekoliko godina.

Na berbi je u srijedu bilo angažirano i nekoliko vrijednih momaka, već su od ranog jutra, s ruke na ruku, do traktorske prikolice prebacivali sočne plodove kojima će se već ovoga vikenda sladiti i osvježavati potrošači. Ćurdo je zadovoljan i očekuje prinose od 50 do 60 tona po hektaru.

– Situacija je za sada dobra, lubenica fino izgleda, nema ožeglina od sunca, jako je slatka i ukusna. Samo da tako i ostane i ne mogu se požaliti – poručuje. Vremenske prilike idu im u prilog jer, kako kažu, kada žeže zvizdan, lubenica se konzumira u velikim količinama i nema problema s prodajom, a kada zakiši, dolazi do manje potražnje i višednevnog zastoja, ali i pada cijene.

Pod lubenicom ima šest hektara, a kamion sa slasnim soljanskim plodovima u petak kreće put Zagreba, u prvu ovogodišnju isporuku. Lubenice su prosječne težine 12 kilograma. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača.

Otkupna je cijena za sada oko 2,5 kuna za kilogram, no kako berba bude odmicala, ona će padati.

Proizvođačima je bitno da ne startaju s cijenom nižom od dvije kune za kilogram. Zadovoljavajuće bi bilo da otkupna cijena lubenice do kraja berbe, a ona će trajati i cijeli kolovoz, ne padne ispod kunu i pol, jer su ulazni troškovi sve veći. Nakon narudžbe robu moraju spakirati, odvesti u Zagreb i dopremiti otkupljivaču te sami snose troškove prijevoza i ambalaže. Potrebno je uložiti puno truda i rada da bi na lubenicama mogli ostvariti zaradu. Proizvođači kažu da za hektar posađenih lubenica treba uložiti i do 40 tisuća kuna.

Ćurdo je proljetos zasadio oko 20.000 sadnica kalemljene lubenice, koja je, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju.

– Sadnice u plasteniku kalemim na određenu podlogu kako bih dobio na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je jako važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike koje nas u posljednje vrijeme prate – objašnjava.

Već oko 15. travnja počinje sadnju sadnica u niskim tunelima, a zahvaljujući foliji, koja štiti biljku, i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. Potom počinje sadnja na otvorenom, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme za berbu.

– Na akcijama u trgovinama trenutačno je lubenica iz uvoza, koja već dugo stoji i koje se trgovci trebaju što prije riješiti. Nadam se da neće odmah praviti i akcije s prvom domaćom lubenicom, koja je, za razliku od uvozne, vrhunske kvalitete – zaključuje.

Proizvođači naglašavaju da bi kupci trebali znati što kupuju i traže strože kontrole, jer se po nekim trgovačkim lancima uvozna lubenica prodaje kao domaća, piše Glas Slavonije.

Najnovije

Još iz rubrike