Hrebak i Hajduković: Kakve nam darove nosi Ursula ?

Očekujem puno od današnjeg dolaska Ursule von der Leyen u Hrvatsku, očekujem kako ćemo doznati detalje povezane s realizacijom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je u Studiju 4 HTV-a saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak. Kratko rečeno, dolazi s torbama punim novca i sad je na nama da to iskoristimo, dodao je Hrebak. Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković ne dijeli takav optimizam. Ako se po jutru dan poznaje, onda nismo krenuli dobro, rekao je, dodajući kako nam i dalje nedostaje vizije, a boji se kako je riječ o projektima koji se odnose samo na građenje i betonizaciju, bez prave dodane vrijednosti.

Na kritike kako u Planu oporavka većina novca ide u javni sektor, a manje u privatni, pogotovo manjim poduzećima, Hrebak je rekao kako će i projekte javnog sektora u konačnici netko morati odraditi. Njega više brine hoćemo li imati građevinsku operativu koja će to sve moći odraditi. Siguran je da će biti dosta novca i za privatni sektor.

“Ako govorimo o povlačanju novca tada smo izuzetno skeptični”, rekao je Hajduković. Već smo pokazali da u tome nismo dobri, nastavio je Hajduković, navodeći primjer potresa u Zagrebu. Dobili smo odmah novac iz Fonda solidarnosti, a već više od godinu dana natječaji još nisu raspisani. Uspjeli smo srušiti tek dvije kuće, a novac koji nam je na raspolaganju još uvijek nismo uspjeli povući”, rekao je Hajduković.

Hrebak se složio s konstatacijom kako je državna birokracija spora, ali navodi kako postoje i sredine u kojima se projekti brže realiziraju. “Moja čaša je napola puna”, rekao je dodajući kako umjesto razmišljanja kako nešto ne možemo napraviti treba povući da se planovi ostvare. Da su naši planovi zaista toliko loši, onda vjerojatno ne bi ni prošli u Bruxellesu, zaključio je Hrebak.

Prisila za cijepljenje nije dobra

Hajduković je Vladinu ideju da potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetuje cijepljenjem shvaćenu na način da bi poslodavci primoravali radnike na cijepljenje definirao kao protuustavnu i bez ikakve zakonske osnove. Postoje i drugi načini popularicazije cijepljenja, a ako se nastavi ovako kako je predloženo bojim se da će biti tužbi i to bi nas moglo koštati, zaključio je.

Hrebak je dodao kako smatra de će se dodatnim pritiscima i zabranama samo narušiti ionako ne baš sjajnu situaciju.

Von der Leyen u Zagreb donosi pozitivnu ocjenu Plana za oporavak

Share This Article