24.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Državni tajnik Gršić: Vrlo jednostavno do COVID-potvrde preko e-Građana

Državni tajnik Gršić: Vrlo jednostavno do COVID-potvrde preko e-Građana

Zbog izdavanja COVID-potvrda stvaraju se redovi ispred poslovnica HZZO-a, a Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, građane je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 pozvao da za to, ali i druge usluge, koriste portal e-Građani.

– Naši građani nisu svjesni da mogu vrlo jednostavno i vrlo brzo, pa čak i putem mobitela, dobiti potvrdu o cijepljenju, odnosno COVID-potvrdu na svoj mobilni uređaj. Mogu je nakon toga isprintati, nositi na bilo koji način i njome se identificirati ondje gdje je to potrebno, rekao je Gršić.

Gršić je naveo da portal e-Građani, koji je nedavno redizajniran, trenutno u državi koristi oko 1,34 milijuna korisnika.

– Ima 94 usluge i pruža usluge građanima da ne moraju upravo šetati od poslovnice do poslovnice, od šaltera do šaltera, i čekati u redovima, rekao je Gršić.

Istaknuo je kako su za upotrebu e-Građana potrebne vjerodajnice – set podataka kojima se građani identificiraju u sustav. Podijeljene su na tri razine prema europskoj regulativi – niske, značajne i visoke. Za COVID-potvrdu potrebno je imati značajnu ili visoku razinu sigurnosti budući da se radi o zdravstvenom podatku – potrebno je imati ili token neke od komercijalnih banaka ili elektroničku osobnu iskaznicu, koja na sebi ima čip i uz nju dobijete podatke za prvu aktivaciju, a za nju je potreban i čitač kartica.

Gršić je rekao da velika većina od spomenutih 1,34 milijuna korisnika doista i koristi platformu e-Građani. U prošloj godini preko 970.000 građana koristilo je taj sustav, a ove godine već u prvih sedam mjeseci više od 860.000. Od 94 usluge, najviše je korišten dnevnik za roditelje, u kojemu roditelji gledaju ocjene svoje djece u školi, pa elektronička radna knjižica HZMO-a, matične knjige građana…

Gršić je rekao i da je produljenje osobne iskaznice usluga koja ne može biti digitalizirana jer elektroničku osobnu iskaznicu morate fizički preuzeti. Međutim, moguće je na kućnu adresu dobiti putovnicu i vozačku dozvolu, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike