Uzgajači svinja su u očajnoj situaciji, sve ih više odustaje: Ljudima je dosta. Tih papira od nemila do nedraga

Screenshot

Hrvatski uzgajivači svinja su na koljenima, a jeftino uvozno meso nije jedini problem. Mali uzgajivači su posebno ugroženi pa je Hrvatska u godinu dana izgubila čak 1337 registriranih svinjogojaca.

Ima 120 svinja, Antun ne može živjeti od posla kojim se bavi cijeli život. Suočen je s brojnim problemima, a koronakriza dodatno mu je otežala poslovanje. Prošle je godine uspio dobiti potpore, no ove.

“Obećana nam je ta ista potpora i ovoga proljeća međutim ona je izostala iz razloga što je donešena odluka da mora biti prodano u prošloj godini 15 svinja po krmači. To nije nemoguća misija na farmama pod staklenim zvonom iz operativnih programa. Ali na vanjskom poluotvorenom i otvorenom uzgoju to je ipak malo previše”, rekao je Antun Golubović, uzgajivač svinja iz Đurića.

Prije je barem mogao prodati na malo po svinju, dvije mještanima u selu. Danas to više ne može jer je birokracija i u to umješala prste. Da biste kupili jednu svinju i držali je u svom dvorištu, morate se registrirati kao farma. Prijava, kontrola, čak i satelitsko snimanje koordinata farmi.

“Ljudima je dosta. Dosta svega. Tih papira od nemila do nedraga. Idi u HAPIH idi veterinaru, pa opet u HAPIH pa opet veterinaru. Pa sto čuda. Vodi evidenciju stoke na gospodarstvu, evidenciju liječenja. E sad vi to sve morate za dvije svinje kao ja za 200”, objasnio je Golubović.

Stočna hrana je skupa, a meso – jeftino. Prodaje ga za 12 kuna. Cijenu mu ruši – uvozno.

Zbog Afričke svinjske kuge ali i korone, najveći uvoznik svinjskoga mesa Kina rekla je stop uvozu. Dovelo je to do situacije da je najveći izvoznik svinjskoga mesa Njemačka ostala sa viškom svinjskoga mesa.

Pa kako to meso ne može u Kinu. Može u Hrvatsku.

“Vjerujem trgovcu. A oni kad ih pogledaš u oči toliko vjerodostojno izgledaju da je najvjerojatnije naše”, izjavio je Zvonko Emdašić iz Čepina.

“Iskreno baš i ne čitam. Ali dali im vjerujem, pa baš i ne”, kazala je Ivana Sklepić iz Osijeka.

Pa ako i vidite oznaku na mesu niste sigurni što se kupuje jer Antun ističe novi apsurd.

“Sada više se ne uvozi konfekcija mesa. Sada se uvozi živa stoka koja ide u hrvatske klaonice na klanje i na trupovima se udara HR pečat. I to odmah spada pod meso Hrvatskih farmi. Kod nas je sve moguće! Naša ministrica otvara dječje vrtiće i vatrogasne domove umjesto da se brine o poljoprivredi”, izjavio je Golubović.

Ne čudi stoga tragičan podatak da Hrvatska proizvodi ispod 50% svinja za vlastitu proizvodnju, piše RTL.

Share This Article