15.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Srbi počeli snimati film i seriju o "Oluji": Govorimo o nekim običnim...

Srbi počeli snimati film i seriju o “Oluji”: Govorimo o nekim običnim ljudima kojima se povijest nekako ne voli baviti

Mjesec dana uoči 26. obljetnice operacije “Oluja”, iz Srbije stiže vijest koja će sasvim sigurno ponovno uzbrukati duhove prošlosti. Srbi su svoju istinu o akciji kojom je oslobođen hrvatski teritorij odlučili prikazati u obliku filma, ali i televizijske serije u 12 epizoda. Snimanje počinje danas na lokacijama u blizini Valjeva i Uba, na zapadu Srbije.

Redatelj i autor scenarija je Miloš Radunović. Premijera filma je u prosincu 2021., a početak prikazivanja serije u ožujku iduće godine, piše B92.

Glumačku ekipu čine Zlatan Vidović i Jovo Maksić koji je odrastao u Kninu u kojem je živio sve do “Oluje”. U ostalim ulogama su Davor Janjić, Jelena Čović, Marija Pikić, Ljubiša Milišić, Ivan Vujić, Milica Stanković i drugi.

“Film i serija ‘Oluja’ je naše viđenje rata, bazirano na istinitim pričama, u kojem je naš narod ozbiljno stradao. U središtu događanja su životne sudbine glavnih junaka, koje su potresne i emotivne u tolikoj mjeri da svaka njihova suza zaslužuje poseban film. Osjećam želju, ali i dužnost, da ovim projektom podsjetimo sve na događanja u povijesti, na srpsku tragediju u Krajini, na golgotu kroz koju su cijele obitelji prolazile. Siguran sam da će film i serija naići na veliki odjek”, rekao je Radunović.

Kolone hrvatskih Srba, koji nisu htjeli ostati na prostoru tzv. Krajine nakon povratka tog područja pod hrvatsku kontrolu, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima izbegli su u Srbiju tijekom kolovoza 1995. godine. Prema nekim procjenama, s područja sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna tada je iselilo oko 250.000 ljudi.

“Ovdje govorimo o nekim običnim ljudima koji su tihi heroji, kojima se povijesti nekako ne voli baviti. Običan čovjek je zanemaren, a povijest su stvorili obični ljudi, obični seljaci i ovo je priča o njima. To su ljudi koji su silom prilika, zbog nekih političkih ili već drugih sfera, propatili, a takve priče ćete naći i na drugoj i trećoj strani, i mislim da se time trebamo baviti, da jedni drugima na taj način i oprostimo i da razumijemo jedni druge”, kaže Jovo Maksić.

Poput filma ‘Dara iz Jasenovca’, koji se bavio ubojstvima Srba u vrijeme NDH, vjerojatno će i film i serija o “Oluji” izazvati burne rasprave na srpskoj i hrvatskoj strani.

Akcija ‘Oluja’ još je jedna stvar oko koje se vežu dvije istine – hrvatska i srpska. ‘Oluja’ za hrvatsku znači oslobođenje teritorija nakon četverogodišnje okupacije izdašno potpomagane iz Beograda. Znači i kraj rata kako za našu zemlju, tako i područje Bihaća u BiH kojem je, pred nadirućim srpskim snagama, prijetila sudbina Srebrenice.

Hrvatska je tog kolovoza 1995. uspostavila kontrolu nad teritorijem koji su okupirale i kontrolirale srpske paravojne postrojbe nazivavši ga Republika Srpska Krajina.

Dok Hrvatska svake godine 5. kolovoza slavi, Srbija tuguje. ‘Oluja’ za njih predstavlja, kako kažu, jedan od najvećih zločina nad srpskim narodom nakon Drugog svjetskog rata. Srbi su napustili svoja ognjišta u Hrvatskoj s vrlo malim izgledima da će se na njih ikad vratiti u većem broju. Područja koja su nekad naseljavali danas uglavnom zjape poluprazna, a ni gospodarska situacija u tom dijelu Hrvatske ne djeluje previše poticajno, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike