18.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pravobraniteljica osudila vrijeđanje osoba s invaliditetom, policija najavila izvide

Pravobraniteljica osudila vrijeđanje osoba s invaliditetom, policija najavila izvide

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak danas je najoštrije osudila događaj u Puli 4. srpnja, kada je mlađa ženska osoba za vrijeme održavanja javnog okupljanja podrške Krešimiru Paveliću, bivšem dekanu Medicinskog fakulteta u Puli, održala “krajnje neprimjeren govor kojim je vrijeđala i omalovažavala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom”. Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Sporna izjava na okupljanju u Puli izrečena je u kontekstu protivljenja cijepljenju protiv COVID-a.

– Oni koji kažu “od nečeg se mora umrijeti”, pa bilo bi onda bolje da takvi umru odmah pa da ne naprave problem svojoj obitelji… Imam i nekakav osoban primjer gdje isto kaže netko iz obitelji “pa od nečega se mora umrijeti”, pa rek’o – onda bolje umri, nemoj mi ostati invalid do kraja života pa napraviti problem cijeloj obitelji, rekla je između ostalog jedna žena na okupljanju.

– Nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu s kljakavom djecom, s kojekakvim invalidima, razumijete, dodala je.

Snimka navedenog govora dostupna je na Facebook stranici Inicijative Prava i slobode, koja je organizirala okupljanje. Osoba na snimci nije predstavljena.

– Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osobama s invaliditetom na skupu Inicijative nazvane za prava i slobode krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv bolesti COVID-19 nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljivo i stigmatizirajuće za cijelu skupinu građana, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom će sukladno zakonskim ovlastima o navedenom događaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, a javnosti želi nanovo ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom u bilo kakve svrhe i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, poručuje pravobraniteljica.

Iz PU istarske za HRT-ov su portal rekli kako će provesti izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

– Policijski službenici nisu bili prisutni na navedenom okupljanju, a javno okupljanje nije bilo ni prijavljeno policiji. Temeljem priopćenja Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, policijski službenici provest će izvide i poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, stoji u njihovom odgovoru.

HRT-ov portal poslao je upite i Inicijativi Prava i slobode i DORH-u o ovom slučaju te će odgovore objaviti kad ih dobiju. Inicijativu Prava i slobode također su zamolili za kontakt žene koja je izrekla sporne izjave kako bi se dobila njezina reakcija, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike