25.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Ljetna ekonomska prognoza EK-a: Hrvatski oporavak brži od očekivanog

Ljetna ekonomska prognoza EK-a: Hrvatski oporavak brži od očekivanog

Europska komisija je u srijedu u ljetnim ekonomskim prognozama povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 5,4 posto za ovu godinu, dok je proljetna prognoza bila 5 posto, a za sljedeću godinu smanjila na 5,9 posto, u odnosu na prognozu iz svibnja od 6,1 posto. Snažniji ekonomski rast nego se očekivalo u cijeloj Europskoj uniji pa i u Hrvatskoj direktno je vezan uz slabljenje restriktivnih mjera i veću procijepljenost stanovništva, glavna je poruka EK-a.

Hrvatski BDP je u prvom kvartalu ove godine u snažnom rastu od 5,8%, što predstavlja kontinuirani uzlazni trend od zadnjeg kvartala 2020, stoji u izvješću Europske komisije.

Komisija predviđa da će BDP u 2021 na godišnjoj razini rasti 5,4%, a u 2022.- 5,9%. To je nešto brži oporavak nego što je bilo predvidjelo u ranijim prognozama i to uglavnom zbog snažnije potrošnje, boljih pokazatelja u građevinskom i industrijskom sektoru i u turizmu.

Svi su ovi pokazatelji direktno vezani uz mjere popuštanja i otvaranja kako se epidemiološka situacija popravljala, a broj cijepljenih rastao. Očekivanja su da će se taj ekonomski uzlet nastaviti i u drugom dijelu godine.

Prema prvim pokazateljima raste i broj radnih mjesta osobito u uslužnom i građevinskom sektoru. Investicijski rast će se dodatno povećavati vezano uz Plan oporavka i otpornosti iz kojeg Hrvatska očekuje 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava u sljedeće 3 godine.

Turistička sezona ove godine još uvijek neće dostići razinu iz 2019, ali će biti snažnija nego prošla, stoji u Komisijinim ljetnim ekonomskim prognozama. To će se vidjeti kao rast izvoza usluga, ali očekuje se i porast u robnom izvozu sukladno s rastom potražnje za hrvatskim proizvodima kod glavnih trgovinskih partnera.

Tijekom 2021 se očekuje i lagani porast cijena osobito u uslužnom i prehrambenom sektoru nakon što su u prošloj godini cijene stagnirale. Rat cijena, pa i lagani porast inflacije vezan je uz rast cijene energenata na međunarodnim tržištima. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) će u ovoj godini rasti 1,5% i 1,3% u 2022 . To će dovesti do blažeg jačanja inflacije u ovoj godini od 1,5% i ponovnog slabljenja u sljedećoj godini.

Općenito na razini svih država članica komisija upozorava da ovakve dobre pokazatelje rasta mogla ugroziti pojava novih varijanti virusa što bi onda dovelo do ponovnog zatvaranja i umrtvljenja ekonomskih aktivnosti. Jednina izlaz iz toga je pojačana i ubrano procjepljivanje stanovništva, poručuju iz Komisije, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike