19 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Erumpirala Etna, Catania prekrivena pepelom i zračna luka bila je zatvorena

Erumpirala Etna, Catania prekrivena pepelom i zračna luka bila je zatvorena

Zračna luka Catania ponovo je otvorena od 9.30 sati, a bila je zatvorena kako bi se uklonio sloj vulkanskog pepela na pistama, javljaju talijanski mediji.

To je priopćio Sac, tvrtka za upravljanje zračnom lukom. U noći je erumpirala Etna, emisijom fontane lave i silovitim tutnjavama iz jugoistočnog kratera.

Erupcija je započela u 01.00, a završila u 02.19. Mali tok lave je krenuo prema jugozapadu, na nadmorskoj visini od oko 2.800 metara. Nova aktivnost najaktivnijeg vulkana u Europi popraćena je emisijom intenzivnog eruptivnog oblaka, visokog najmanje 5 kilometara, prema procjenama Ingv-Oe, koji je izazvao obilnu ‘kišu’ pepela lave.

Oprez i maske

U međuvremenu, vlasti Catanije, u dogovoru s regionalnim odjelom civilne zaštite, upozorile su na “opasnost od kretanja gradskim ulicama Catanije, i pješice i motornim vozilima, zbog pepela.

Grad je uglavnom prekriven vulkanskim pepelom. Na trgovima, ulicama i krovovima Catanije nalazi se debeli sloj piroklastičnog materijala koji ugrožava cestovni promet, s problemima prianjanja guma zbog skliskog tla, pa iz tog razloga vlasti “preporučuju najveći oprez u kretanju”.

«Također je poželjno masku koristiti i na otvorenom, kako bi zaštitili dišne ​​puteve, a starije osobe i osobe s motoričkim teškoćama trebaju ostati kod kuće. Općina Catania sinoć je aktivirala operativne akcije predviđene planom civilne zaštite, uz nadzor radi zaštite sigurnosti građana “

Najnovije

Još iz rubrike