32.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Brojem sedam obilježen rođendan Miroslava Krleže

Brojem sedam obilježen rođendan Miroslava Krleže

Opus Miroslava Krleže i danas izaziva oduševljenje, vidjelo se to i na otvorenju izložbe s crticama iz njegova života u Muzeju grada Zagreba. 10. Festival Miroslava Krleže završio je tradicionalnom rođendanskom proslavom – “Doručak s Krležom” jedinstven je susret publike u bijelom s njegovim djelima.

Sedmoga dana sedmoga mjeseca u sedam sati, tradicionalno u bijelom, uz kavu i kolače slavi se Krležin rođendan.

– Ovaj doručak vezan je za onaj najkreativniji dio Krležinog opusa i on je zapravo gotovo nadrealan, rekao je Goran Matović, festival “Miroslav Krleža”.

Na “Doručku kod Krleže” recitiraju se i pjevaju stihovi Miroslava Krleže.

– Kada je dobar tekst lako se uglazbi, jako je lijepo on to zvonko, zvonko stihove gradio pa se onda može lijepo zvonko melodija izgraditi, kaže Zrinka Posavec.

– Krleža je jako raznovrstan u tom smislu, tako da meni je čak u tom smislu još veći izazov bavit se prozom, rekla je Sara Renar.

Dio su doručka i Krležine omiljene “kafe-šnite” – bile su mu plaća kada je kao kadet u Pečuhu prema narudžbi prijatelja pisao ljubavne stihove. No “kafe-šnite” nisu mu trebale kada je stihove upućivao svojoj Beli. Izložbu o njihovoj ljubavi i zajedničkom životu pripremili su u Muzeju grada Zagreba.

– Sudbonosni susret za njih dvoje desio se na Zrinjevcu 1917. godine poduzetni Krleža je odmah dogovorio sastanak na gornjogradskoj promenadi, ističe Vesna Vukelić Horvatić, autorica izložbe.

No Belini roditelji smatrali su da joj Krleža ne može pružiti lagodan život, a Krležini su roditelji, pak, željeli da im se sin oženi bogatom nasljednicom Singer. Ljubav je bila jača, vjenčali su se u crkvi svetog Blaža, godinama bili podstanari, skrasili se na Gvozdu, a brak prepun ljubavi, pun uspona i padova, trajao je više od 60 godina, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike