Uskoro žetva pšenice: Urod je još bolji nego lani, a ratari zadovoljni

Foto: Andrea Waldman/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

U Slavoniji i Baranji pri kraju je žetva ječma. Ono što slijedi za ratare najvažniji je posao u godini – žetva pšenice. Prošla je godina po urodu bila rekordna, a prema svemu sudeći takva bi mogla biti i ova. Tim više jer smo tu kulturu zasijali na čak 9000 hektara više nego lani.

U Hrvatskoj je jesenas pšenicom zasijano 145 tisuća hektara. Prosječan urod prošle godine bio je 8 tona. Ove se očekuje i više.

– Ova godina je tipična što bi rekli pšenična godina s vrlo povoljnim rasporedom oborina i temperatura koje jesu bile nešto niže krajem travanj početkom svibnja nisu toliko utjecale na žitarice, naglašava prof.dr.sc.Bojan Stipešević, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Osijek.

– Recimo da očekujemo između milijun i milijun i 100 tisuća tona pšenice u RH, govori Ivan Pirić, voditelj kooperacije Granolio.

Za takav bi nam urod svakako moglo nedostajati skladišta. A krušno je zrno, zna se, najnepovoljnije prodavati u žetvi.

– Stoga je namjera Ministarstva poljoprivrede ulagati i omogućiti sredstva za ulaganje u skladišne kapacitete, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.

I ono što je možda najvažnije ovom bi žetvom napokon mogli biti zadovoljni i poljoprivrednici. Ponajprije jer su već u sjetvi mogli dogovoriti otkup. Kotacijske su se cijene ovisno o kvaliteti kretale od kunu i deset do kunu i 30 lipa.

– Početna cijena na današnji dan je za 4. klasu 1,15, a za ovu premium klasu koja nama kao jednoj mlinskoj industriji je vrlo potrebna je 1.40, kuna, naglašava Relja Kovačić, Sektor kooperacije i trgovanja Žito grupe.

– Kada se govori o kotacijskim cijenama pšenice poljoprivrednici su primijetili da treba ugovoriti klasu pšenice, a ne znamo ustvari koja će to klasa biti. To znamo onoga trenutka kad dođemo u otkup, rekao je Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Pa predlažu da se to od iduće godine promijeni. Neka se, kažu, odrede cijene za klase, ali da se pričeka da predaju urod pa da se onda vidi kakve je kvalitete pšenica, piše HRT.

Share This Article