25.1 C
Zagreb
Naslovnica Tech Ruđer razvija kvalitetniju prehranu za najteže bolesnike

Ruđer razvija kvalitetniju prehranu za najteže bolesnike

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) sve je veći broj projekata, financiranih iz europskih fondova, unutar kojih Institut surađuje s gospodarstvom; o jednom od njih kojeg osobno vodi, ali i o drugima govorila je Ivanka Jerić, zamjenica ravnatelja IRB-a.

“U suradnji s Belupom razvijamo hranu za posebne medicinske potrebe. Često ljudi koji nažalost moraju dugo boraviti u bolnici razviju reakciju na hranu, budu loše zbog neadekvatne prehrane; to ne znači da je nužno ta hrana sama po sebi loša nego da jednostavno hranjivi sastojci ne odgovaraju potrebama i stanju koje izaziva neka specifična bolest ili medicinsko stanje.

Stoga razvijamo tri vrste proizvoda; jedna vrsta namijenjena je oboljelima lil u riziku od malnutricije, druga je za dijabetičare a treća onkološkim bolesnicima. Znamo da bolesnici na toj terapiji znaju često osjećati mučninu, teško im je uzimati hranu”, objasnila je dr. Jerić te napomenula kako su spomenute formulacije prilagođene ne samo medicinskim i zdravstvenim potrebama ove tri grupe pacijenata, nego i još nečemu, ne manje važnom.

Na tržištu već postoje takvi proizvodi, ali oni su prilagođeni navikama pa i okusima koje razvijaju pacijenti koji te preparate konzumiraju u državama gdje su i stvoreni, poput SAD-a. Postojeći proizvodi su tako na primjer jako slatki, aromatični i ne odgovaraju toliko korisnicima s našeg podneblja, odnosno njihovim prehrambenim navikama. Naša ideja je da, između ostalog, prilagodimo ove formulacije više slanim okusima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9 milijuna kuna, s time da se iz EU fondova financira 6 milijuna. Ukupno je na IRB-u trenutno 35 projekata vrijednih 18 milijuna eura, a razvijaju se, između ostalog, različiti IT alati za dijagnostiku, tehnologije očivanja energije i zaštite okoliša, i tako dalje, očuvanje okoliša. Najveća korist u svemu ovome ipak je, naglašava, sve bolja komunikacija znanosti i gospodarstva.

“Tradicionalno, znanstvenici komuniciraju znanstvenim radovima i konferencijama a gospodarstvo proizvodima, i kada se ta dva područja zbroje mi i jako puno učimo jedni od drugih. Ja vidim da je gospodarstvo sve spremnije ulaziti u takve projekte, mi smo možda strpljiviji i dugoročniji u znanosti a gospodarstvu treba brz rezultat i proizvod jer će konkurencija biti možda brža, ali uspijevamo naći zajednoički jezik, sve više i više učimo jedni od drugih i nalazimo zajednički jezik”, zaključila je Ivanka Jerić, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike