25.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Pavić Šimetin: Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa

Pavić Šimetin: Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin kazala je kako je moguće da na jesen maske zamjene covid potvrde, ali to ovisi o epidemiološkoj situaciji.

“To će ovisti o okruženju i o populaciji koja je u tom prostoru Nije isto ako će se raditi o mladim, zdravim osobama ili o kroničnim bolesnicima”, upozorila je Pavić Šimetin.

“Covid potvrda se može dobiti i temeljem negativnog PCR testa. To je pogotovo u slučaju veće cirkulacije virusa u populaciji najslabija karika te covid potvrde. Iz iskustva znamo, imali smo i iskustva među poznatima, da netko može biti danas negativan, sutra pozitivan. Pozitivnosti treba oko 10 dana da se razvije. U slučaju kad bi imali puno pozitivnih u populaciji, ako bismo se oslonili samo na one koji imaju covid potvrde, ima onih koji imaju negativnih antigenski test, a mogu već sutra biti pozitivni”, objasnila je Pavić Šimetin.

Pojasnila je na primjeru tvrtke u kojoj je visoka procijepljenost, onda zaposlenici ne bi morali na sastanku nositi masku. I to bi onda bio interni dogovor. U Zagrebu je najveća procijepljenost, ali to je daleko ispod procijepljenosti koja može pružiti kolektivni imunitet, rekla je Pavić Šimetin za RTL.

Procijepljenost bi morala biti preko 90 ili 95 posto za kolektivni imunitet, napominje zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Dodaje kako poseban oprez trebamo imati prema starijima i bolesnima.

“Pojedina okruženja, recimo na ulasku u pojedinu ustanovu provjerava covid potvrda, to diže razinu sigurnosti”, rekla je Pavić Šimetin.

“Dojilje se trebaju cijepiti. Sve više WHO piše o tome. Zna se da one antitijela daju mlijekom, kojom onda štite bebu od covida. Sve trudnice koje su izložene većoj razini zaraze i koje imaju kronične bolesti se trebaju cijepiti. O tome razgovarati s liječnikom cijepiteljem i donijeti odluku o cijepljenju”, kazala je Pavić Šimetin, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike