17.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Direktor Instituta za turizam objasnio što bi imalo razoran utjecaj na sezonu

Direktor Instituta za turizam objasnio što bi imalo razoran utjecaj na sezonu

Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, gostovao je u N1 studiju uživo te je govorio o cijepljenju i turističkoj sezoni.

“Mislim da je nakon svega što je ispičano o koronavirusu i cijepljenju u ovih godinu i pol dana, da je sigurnost glavni preduvjet uspješne turističke sezone, mislim da već i vrapci na grani znaju da, ako ne budemo držali situaciju pod kontrolom, da to može ozbiljno ugroziti turističku sezonu”, rekao je na početku.

Za primjer je uzeo Zadarsku županiju:

“Dobar primjer je Zadarska županija gdje je 14-dneva kumulativna indicencija preko 200, a znamo da mora biti ispod 50 da neka županija bude na zelenom popisu i da udio testiranih ne smije biti veći od 4%. U Zadarskoj županiji su zabranjena velika okupljanja, a turisti koji se vraćaju kući od tamo moraju prolaziti rigoroznije kontrole. Kada bi se takva situacija proširila na sve druge županije to bi imao razoran utjecaj na turističku sezonu.

Nadam se da se to neće dogoditi i mislim da je cijepljenje oružje broj jedan za borbu protiv toga, ali i odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera koje sada već svi jako dobro znamo i da je samo stvar dobre volje hoćemo li se ili nećemo pridržavati mjera”.

Govorio je i o tome koliko se sigurno turisti osjećaju u Hrvatskoj:

“Subjektivni osjećaj sigurnosti trenutno Hrvatskoj ide u prilog jer prije svega Hrvatska je jako blizu našim emitivnim tržištima. Upravo ta blizina doprinosi tom subjektivnom osjećaju, turistima je jako važno da znaju da ako se pogorša epidemiološka situacija da mogu sjesti u auto i otići kući. Mislim da smo i prije epidemije, a sada još više, imali imidž kao vrlo sigurna destinacija. To nam ide u prilog.

Osim Zadarske županije imamo još nekoliko koje su na granici da prijeđu iz zelene u amber zonu, ali ako želimo uspješnu sezonu, trebali bismo kontrolirati situaciju najmanje do kraja osmog mjeseca. Moramo znati da u špici turističke sezone od 10. srpnja do 15. kolovoza, u najboljim godinama, 2018. i 2019., u Hrvatskoj boravi svaki dan milijun turista, prosječna potrošnja je 100 eura dnevno, mi svaki dan znači imamo 100 milijuna eura prihoda dnevno”.

Govorio je i o Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj ej situacija trenutno bolej nego u isto vrijeme 2020. godine. Kaže kako je ipak relevantna 2019., a spomenuta županija trenutno je 25% ostvarenih noćenja 2019. godine.

“Cijela hrvatska ima direktnu avionsku vezu s SAD-om i na to trebamo biti ponosni, no mislim da sama ta činjenica neće spasiti turizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i taj turizam će biti ugrožen dok se cijelokupni avionski prijevoz ne normalizira. Osim toga u Dubrovniku su dosta prometa ostvarivali u pred i post sezoni. Dubrovnik bilježi velike gubitke u 3., 4., i 5. mjesecu.

Dubrovnik je u specifičnoj situaciji jer ima velik broj avionskih gostiju i jaku pred i postsezonu i sada se situacija okrenula. Snažno sezonalne destinacije imaju puno manje gubitke od ovih koji imaju sezonu cijelu godinu”, kaže.

“Ja ovaj puta u krizi ne bih tražio neko dublje značenje, ali naravno da će netko u tome vidjeti priliku. Turizam je prije svega fizička djelatnost i nama je ovo prilika da stanemo i razmislimo kako dalje, ali tu nema garncija da će nas kriza motivirati”, zaključio je.

Najnovije

Još iz rubrike