22 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno HUPUZ: U funkciju zdravstvenih potreba građana u njihovom punom opsegu i maksimalnom...

HUPUZ: U funkciju zdravstvenih potreba građana u njihovom punom opsegu i maksimalnom kapacitetu stavite i sve postojeće privatne zdravstvene resurse

Zbog pandemije korona virusa duge liste čekanja na specijalističke preglede, dijagnostičke postupke, terapijske procedure, postale su još dulje. Veliki broj onkoloških i drugih kroničnih bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne može obaviti pravovremeno, piše HUPUZ u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Zato Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ predlaže zdravstvenoj administraciji da uz javne, u funkciju zdravstvenih potreba građana u njihovom punom opsegu i maksimalnom kapacitetu stavi i sve postojeće privatne zdravstvene resurse. Time bi desecima tisuća onkoloških pacijenata i teških kroničnih bolesnika bilo omogućeno obavljanje specijalističkih pregleda, dijagnostičkih i terapijskih postupaka, na uputnicu u primjerenom roku.

HUPUZ hrvatsku zdravstvenu administraciju podsjeća na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata.

Perspektiva rastućih potreba hrvatskih bolesnika zahtijeva i viziju i hrabrost u promjeni dugogodišnjeg naslijeđa loše pozicioniranosti resursa privatnog zdravstva i njegove nedovoljne uključenosti u cjelokupni zdravstveni sustav RH čiji je ne samo nedjeljivi integralni dio, već i njegova najzdravija supstanca.

Dugi niz godina suočeni smo s rastućim listama čekanja, odljevom liječnika i medicinskih stručnjaka svih profila, sve sofisticiranijom i skupljom medicinskom opremom, složenijim dijagnostičkim i terapijskim postupcima kao i kompliciranijom pratećom zakonskom procedurom. U takvim uvjetima u zdravstvu s jedne strane imamo prenapregnut i preopterećen javni zdravstveni sustav, a s druge strane postoje neiskorišteni kadrovski i tehnički kapaciteti privatnog zdravstva u kojem rade vrsni zdravstveni stručnjaci na najmodernijoj medicinskoj opremi koja ni jedne kune ne košta ni zdravstveni sustav, ni HZZO, ni proračun Republike Hrvatske. Istodobno, hrvatski bolesnici sve teže realiziraju svoje pravo na prijeko potrebnu zdravstvenu uslugu i zakonom zajamčenu zdravstvenu zaštitu.

Zato odgovoran organizator zdravstvene zaštite u interesu zdravlja bolesnika treba ravnomjerno uključiti sve zdravstvene kapacitete. I javne i privatne. U cilju da se riješe liste čekanja, poboljša dostupnost svih zdravstvenih usluga i unaprijedi zdravstvena zaštita, piše u priopćenju Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med., spec., Predsjednica Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu.

Najnovije

Još iz rubrike