23.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Grad Zagreb jedini ima čelnika skupštine na plaći: Joško Klisović će biti...

Grad Zagreb jedini ima čelnika skupštine na plaći: Joško Klisović će biti “skuplji” i od gradonačelnika Zagreba

Da je Grad Zagreb specijalan u odnosu na ostatak Hrvatske, to je stara frustracija svih ostalih velikih gradova i drugih županija u Hrvatskoj. On je zakonski deklarativno izjednačen s preostalih 20 županija, no da ipak nije isti, dokazuje i primjer funkcioniranja Gradske skupštine. Naime, to je jedini regionalni parlament u kojem funkcija predsjednika, pa čak i jednog potpredsjednika, može biti profesionalizirana, piše Novi list.

I dok u Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj ili Varaždinskoj ili bilo kojoj drugoj mjesto predsjednika Županijske skupštine uvijek predviđa isključivo volonterski status, odnosno zakonsku naknadu za rad, ne i plaću, u Zagrebu je to mjesto profesionalno, i to sa izuzetno visokim koeficijentom i statusom državnog službenika. U Zakonu o Gradu Zagrebu, koji je također specifičnost jer se na druge županije i velike gradovi odnosi Zakon o lokalnoj i regionalnoj (područnoj samoupravi), u članku 6. stoji kako predsjednik Gradske skupštine i jedan od potpredsjednika mogu svoju dužnost obavljati profesionalno ako Gradska skupština tako odluči.

Volontersko mjesto i niža naknada

Prema odluci sukladno novom zakonu od 18. veljače 2021. godine, predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a, mjesto koje je u tom trenutku obnašao Erik Fabijanić, ima pravo na neto naknadu u iznosu od 1.875 kuna, te je dakle i tzv. volonterska naknada u drugim županijama niža nego u Gradu Zagrebu, gdje iznosi 2.000 kuna mjesečno. I u velikim gradovima to je mjesto volontersko, s naknadom. Intencija zakonodavca bila je zadnjim izmjenama zakona umanjivati te naknade (kao što je smanjivan i sam broj vijećnika), no ova odredba povezana s Gradom Zagrebom ostala je na snazi.
Dakle, svaki novi saziv Gradske skupštine može odlučiti hoće li se isplaćivati jedna, dvije ili možda nijedna plaća za posao predsjednika i potpredsjednika, a u slučaju nove gradske vlasti u Zagrebu, dogovoreno je i odlučeno da mjesto predsjednika ipak bude profesionalno, pa će tako SDP-ov Joško Klisović primati plaću za taj posao.

Obračun koeficijenata

On je taj posao dobio temeljem dogovora platforme Možemo! i SDP-a o suradnji u Gradskoj skupštini, temeljem čega je oformljena čvrsta većina.

U javnosti je već bilo rasprava o tome je li ta plaća previsoka, s obzirom na to da bi Klisović trebao de facto primati plaću veću od one gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Istovremeno, bit će to plaća tek nešto manja od plaće premijera Andreja Plenkovića. Uz to ima i pravo na korištenje službenog Passata sa službenim vozačem 24 sata dnevno. Kako je poznato, Klisović je tražio u javnim istupima da njegova plaća ne premašuje plaću gradonačelnika Tomislava Tomaševića, te će stoga njegov koeficijent iznositi 6,5.

Joško Klisović, naime, ima više godina staža od Tomaševića te djecu, temeljem čega dobiva olakšice, no u svakom slučaju, da tu dužnost obavlja volonterski, imao bi pravo samo na naknadu od dvije tisuće kuna mjesečno, odnosno 24.000 kuna godišnje jer je zakon nedavno mijenjan u smislu racionalizacije tih troškova javne uprave, dok će ovako primati okvirno oko 30.000 kuna brutto mjesečno.

Odgovarajući na naš upit o detaljima tog ugovora o radu, u Gradu Zagrebu su nam rekli da se plaća gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine isplaćuju temeljem Zakona o plaćama u JLP(R)S gdje je definirana osnovica i visina koeficijenta.

Nema odgovora

– Ako predsjednik Gradske skupštine obavlja svoju dužnost profesionalno, plaća mu se obračunava: koeficijent 7,14x osnovica 3890,00x minuli rad. Odlukom Gradske skupštine je u prethodnom razdoblju zakonom propisani maksimalni koeficijent za gradonačelnika Grada Zagreba sa 7,14 umanjen na 6,65. Na 2. sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati 15. srpnja 2021. upućen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba kojom se predlaže da se koeficijent predsjednika Gradske skupštine umanji, odnosno da iznosi 6,5. Jednako tako želimo naglasiti da neto iznos plaće ovisi o olakšicama, radnom stažu, mjestu prebivališta te drugim parametrima.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba svoju dužnost obavlja profesionalno, dok sva četiri potpredsjednika Gradske skupštine svoju dužnost ne obavljaju profesionalno, stoji u dopisu koji potpisuje pročelnica Daniela Juroš Pečnik.
Inače, prema javno dostupnim podacima, predsjedniku Republike se plaća obračunava po koeficijentu 9,3, dok predsjednik Vlade ima koeficijent od 7,86, kao i predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Ustavnog suda.

Zašto, pak, Grad Zagreb u ovom smislu ima specifičan položaj u odnosu na druge županije – na to pitanje odgovora nema. Iako broji barem dvostruko više stanovnika od najveće županije, Splitsko-dalmatinske, ipak ostaje upitno zašto u drugim jedinicama sa statusom županije nema mogućnosti da se vođenje lokalnog parlamenta profesionalizira, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike