30.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Bolesti testisa: Uzrok, simptomi i kako se točno liječe ovi neugodni problemi?

Bolesti testisa: Uzrok, simptomi i kako se točno liječe ovi neugodni problemi?

Rak testisa, kvržica na testisima i druge bolesti testisa češće su pojavnosti u posljednjih 20 godina te podizanje svijesti o ranom prepoznavanju ključno za daljnji tijek bolesti i liječenje. Bolesti testisa mogu zahvaćati mlađe i starije muškarce, a rak testisa je najčešći zloćudni tumor muškaraca od 18. do 35. godine.

Osim raka testisa, moguće bolesti testisa mogu biti upala testisa, torzija testisa, slabo aktivni testisi, Klinefelterov sindrom, sindrom nedostatka testisa, nedostatak Leydigovih stanica, kriptorhizam, Noonanov sindrom ili maleni testisi i zatajenje testisa.

U nastavku ćemo objasniti navedene bolesti testisa, simptome i kako se liječe.

Upale testisa – orhitis i epididimitis

Orhitis je upala sjemenika koja je obično posljedica infekcije virusom mumpsa. Simptomi ove bolesti testisa su oticanje, širenje upalnog procesa s jednog testisa na drugi, bolnost, malaksalost, povišena tjelesna temperatura, glavobolja. Liječenje orhitisa se provodi simptomatski ako se radi o virusnoj upali te antibioticima kad se utvrdi bakterijska infekcija.

Epididimitis je također upala sjemenika koja zna pratiti upalu epididimisa ili pasjemenika. Glavni simptom je bol u mošnjama koja je većinom jednostrana. Upala može biti bakterijska, a kod muškaraca mlađih od 35. godina je većinom u pitanju upala prenesena spolnim putem. Osim bakterijskog uzroka, upala može biti posljedica kemijskog nadražaja. Liječenje se provodi mirovanjem, protuupalnim analgeticima i antimikrobnim lijekovima.

Smanjeni testisi ili Klinfelterov sindrom

Pojava ovog sindroma događa se u jednog na 700 rođenih dječaka i posljedica je kromosomske nenormalnosti. Kod ove bolesti testisa obično dječaci imaju dva X kromosoma i jedan Y kromosom. Simptomi su smanjeni testisi promjera manjeg od 1,9 cm koji su tvrdi i ispunjeni fibroznim tkivom. Dječak s ovim sindromom testisa može imati povećane dojke te povećan rizik za razvoj dijabetesa, raka dojke i hipotireoze.

Smanjeni testisi mogu biti i posljedica Noonanovog sindroma kod kojeg je to glavni simptom. Testisi u tom slučaju stvaraju premalo testosterona pa uzrokuje i druge simptome poput – niskog spuštenog vlasišta, nizak stas, ispadi vidnog polja, kratak četvrti prst, visoko nepce te nepravilnosti u građi srca.

Nedostatak testisa

Obostrana anorhija ili potpuni nedostatak testisa događa se kod jednog od 20 tisuća rođenih dječaka. Obično se događa da se testisi resorbiraju iz tijela neposredno prije ili poslije. Ti dječaci ne mogu stvarati spermu i neplodni su.

Kriptorhizam

Ova bolest testisa ili bolje rečeno, stanje, karakterizira zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj šupljini. Nakon poroda se obično testisi spuštaju i to u prvoj godini života. Pojavnost je kod 3% dječaka. Postoji mogućnost da se testisi ne spuste, a u tom slučaju je potrebno to izvesti kirurški i to prije pete godine života.

Zatajenje testisa ili miotona distrofija

Riječ je o bolesti testisa koja je mišićna, a koja uključuje zatajenje testisa u 80% slučajeva. Umjesto tkiva testisa tu je fibrozno tkivo te se ne može stvarati sperma. Drugi simptomi zatajenja testisa su mišićna slabost, gubitak mišićne mase, ćelavost, mentalna retardacija, dijabetes i nenormalno debele lubanjske kosti.

Torzija testisa

Do torzije testisa može doći kada se unutar skrotuma oni okrenu oko svoje osi i ukliješte sjemensku vrpcu. Tako se onesposobljava krvna opskrba testisa. Ova bolest testisa izaziva jaku bol, povećanje testisa, osjetljivost i bol na dodir, oticanje. Torzija testisa je hitna bolest testisa na koju treba odmah reagirati te se liječi kirurškim zahvatom. Kao komplikacija postoji mogućnost trajnog oštećenja testisa.

Rak testisa

Rak testisa je rijedak, no najčešći zloćudni karcinom kod muškaraca mlađe dobi. Nastaje u spolnim žlijezdama, sjemenicima ili testisima. Simptomi raka testisa su oteklina, čvor ili kvržica u jednom od testisa, obično bez boli, naglo smanjenje ili povećanje testisa, bol u leđima, gubitak seksualne aktivnosti i želje, pojava krvi u ejakulatu, osjećaj težine u testisima. Mlađi muškarci često nemaju simptome. Liječenje ove bolesti testisa provodi se odstranjivanjem zloćudnog tumora – u nekim slučajevima cijelog testisa i okolnih limfnih čvorova, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike