30.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava BBC o fenomenu vrtača na Banovini: Zemlja je postala poput švicarskog sira

BBC o fenomenu vrtača na Banovini: Zemlja je postala poput švicarskog sira

Osim štete na kućama i zgradama, potres na Banovini je izazvao i druge, neočekivane probleme. U zemlji se otvorilo više od 100 ogromnih rupa, tzv. vrtača. Ljudi u Mečenčanima i Borojovićima, koji blizu njih žive, sve više se suočavaju sa strahom i neizvjesnošću, a znanstvenici pokušavaju shvatiti je li okolno područje sigurno za život. O fenomenu vrtača ovih dana piše i BBC.

Iako je poznato da su klizišta i vrtače potaknuti potresima, ogroman broj rupa koje su se pojavile oko dvaju sela iznenadio je i zbunio stručnjake. Mjesec dana nakon potresa bilo je gotovo 100 vrtača raširenih na površini od 10 četvornih kilometara, a nove su se otvarale svaki tjedan. Neobično velik broj vrtača na jednom mjestu privukao je pažnju domaćih i stranih geologa, željnih razumijevanja kako je potres možda pokrenuo urušavanje tla, piše BBC.

– Nitko nije očekivao pojavu toliko vrtača, rekao je za BBC seizmolog Josip Stipčević s Odsjeka za geofiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

– Hrvatska sjedi na visoko seizmički aktivnom području, gdje se mala Jadranska ploča sudara s Euroazijskom tektonskom pločom, uzrokujući niz aktivnih rasjeda, objašnjava Stipčević. Prije potresa 29. prosinca 2020., zemlja je od početka 20. stoljeća doživjela devet drugih jačine preko 6 stupnjeva. Posljednji veći potres koji se dogodio na Pokupsko-Petrinjskom rasjedu – uz koji se dogodio i najnoviji – bio je 1909. godine., prenosi HRT.

Najnovije

Još iz rubrike