29.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Srpskoj mafiji naše lažne putovnice omogućuju kretanje po Europi, praktične zbog sličnih...

Srpskoj mafiji naše lažne putovnice omogućuju kretanje po Europi, praktične zbog sličnih imena

Hrvatske putovnice tražene su među mafijašima iz Srbije koji će za lažni dokument bez problema iskeširati između 10.000 i 20.000 eura.

Nije poznato koliko ju je platio Veljko Belivuk, policiji otprije poznat i kao Velja Nevolja, kad je trebao novi identitet. Izabrao je ime Branko Bošnjak. O tajnom životu svojih mafijaša pisao je srpski Kurir, koji navodi da je i Radoje Zvicer, za kojeg se govori da je vođa kavačkog klana, imao nekoliko identiteta.

Prema pisanju Kurira, mafijaši najčešće biraju lažne putovnice zemalja iz regije, a hrvatske su im drage jer se pomoću njih mogu kretati po državama Europske unije, bez viznog režima. Osim toga, jednostavnije im je nositi putovnicu na kojoj piše Branko Bošnjak nego, primjerice, Jürgen Hauptmann, pogotovo ako ne znaju njemački.

Srpskim medijima najzanimljiviji je Velja Nevolja, uhićen prije nekoliko mjeseci zbog ubojstva i nestanka više osoba. Vodio je najokrutniju zločinačku organizaciju u Srbiji za koju se pisalo da je od ostataka protivnika “radila ćevape”. O počinjenim zvjerstvima nakon spektakularnih uhićenja govorio je i predsjednik Aleksandar Vučić.

Hrvatske su putovnice proteklih desetljeća, prema pisanju medija, imali i kriminalci Luka Bojović Pekar, Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Cvetko Simić Preletač, balkanski Escobar Darko Šarić, neki od članova pljačkaške skupine Pink Panther…

I Sretko Kalinić Zver, koji se skrivao u Hrvatskoj, imao je nepripadajuću mu putovnicu na tuđe ime, koju je navodno podigao na šalteru policijske postaje u Zagrebu. Pisalo se i da je dio putovnica nestao u konzulatu u Mostaru 90-ih godina. Policija je prije devet godina u akciji “Border” uhitila više osoba i optužila skupinu koja je od 2006. do kraja 2010. krivotvorila i prodavala hrvatske putovnice kriminalcima iz susjednih zemalja za 10.000 eura po komadu, zaradivši 680.000 eura. Imali su i pomoć policajaca te diplomata.

Inače, prema analizi Passport Indexa, koji je lani rangirao 193 članice UN-a prema broju zemalja u koje mogu slobodno ući bez traženja vize ili se viza mogla dobiti odmah po dolasku, najjaču putovnicu imao je Novi Zeland, a Hrvatska je bila na visokom osmom mjestu. S pravom HR putovnicom bez vize se moglo legalno u 121 državu, prenosi Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike