18.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Preskačete doručak? Evo zašto to nije dobro

Preskačete doručak? Evo zašto to nije dobro

Koliko puta ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu? Nova studija objavljena u časopisu Proceedings of the Nutrition Society sugerira da u tome postoji neke istine. Naime, studija je otkrila da se preskakanje doručka može negativno odraziti na organizam.

U studiji je sudjelovalo više od 30.000 Amerikanaca, a pokazalo se da onima koji preskaču doručak nedostaju neke ključne hranjive tvari kao što su kalcij, vitamin C, vitamin D i drugi minerali. Uz to, oni koji preskaču doručak uglavnom jedu nezdravije stvari tijekom dana. Evo što se sve događa u tijelu ako preskačete doručak.

Osobama koje preskaču doručak mogu nedostajati neke od ključnih hranjivih tvari.

“Ne samo da im nedostaju ključne hranjive tvari, vitamini i minerali, nego uz to unesu više kalorija, dodanog šećera i zasićenih masti”, pojasnila je nutricionistica Stephanie Fanelli.

Ta navika u konačnici može dovesti do debljanja i razvoja kroničnih bolesti, kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti, dodala je Fanelli. Iako su osobe koje preskaču doručak jele obilniji ručak i večeru, svejedno im je nedostajalo nekih ključnih nutrijenata kao što su kalcij, kalij, vlakna i vitamin D u usporedbi s osobama koje su redovito jele doručak.

Fanelli ističe da namirnice koje se obično jedu za doručak sadrže potrebne minerale i vitamine koji nam pomažu da jedemo manje tijekom sljedećih obroka u danu.

Voditelj studije Chris Taylor navodi da su neki nutrijenti, uključujući folate, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin A i vitamin D, glavni sastojci hrane koja se obično jede za doručak.

“Tu su tu također i brojni minerali i vitamini koji se nalaze u mliječnim proizvodima, proizvodima od cjelovitih žitarica i voću. Sve su to namirnice koje obično konzumiraju tijekom doručka”, dodao je Taylor.

Studija je također otkrila da osobe koje redovito jedu doručak obično jedu zdravije i ostatak dana, prenosi Eat this.

“Otkrili smo da su odrasli koji su doručkovali imali znatno bolju kvalitetu prehrane, unatoč tome što su pojeli više kalorija tijekom dana u usporedbi s osobama koje su preskočile doručak. To nam govori da su ljudi koji su doručkovali donosili bolje prehrambene odluke za cijeli taj dan, a ne samo za doručak”, pojasnila je Fanelli, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike