18.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Jeftini litij bismo mogli izvlačiti iz morske vode: Osmišljena je nova tehnika...

Jeftini litij bismo mogli izvlačiti iz morske vode: Osmišljena je nova tehnika koja bi omogućavala ovakav ogroman tehnološki iskorak

Litij je nezaobilazan element modernog života koji pomaže u napajanju mnogobrojnih uređaja. Zbog mnogih čimbenika, prognozira se potpuna eksploatacija ovog dragocjenog resursa kroz idućih 60 godina.

Rješenje bi moglo biti u morima i oceanima gdje je litij 5.000 puta obliniji. Problem koji se javlja pri vađenju ovog elementa je njegova čistoća, s obzirom na prisutnost mnogih minerala u moru. Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah razvili su tehniku koja može u tome uvelike pomoći.

Kako je objavljeno u časopisu Energy & Environmental Science, tim znanstvenika je izgradio elektrokemijsku ćeliju koja sadrži keramičku membranu izrađenu od litij-lantanovog titanovog oksida (LLTO). Membrane imaju kristalnu strukturu koja može propustiti atome litija dok blokira veće, nepoželjne atome.

“LLTO membrane nikada prije nisu korištene za ekstrakciju i koncentraciju litijevih iona”, izjavio je Zhen Li koji je razvio stanicu.

Sustav je uspio stvoriti 1 kilogram litij-fosfata koristeći približno 76,3 kWh energije, kao i nusproizvode plinovitog vodika i klora. Isto tako, voda se može koristiti u postrojenjima za desalinizaciju kako bi se dobila svježa voda. Vjeruje se kako sve ovo nadoknađuje troškove. Ovako ekstrahirani litij sadrži samo tragove drugih elemenata, što ga čini dovoljno čistim da udovolji standardima proizvođača baterija.

Ipak, valja imati na umu i na činjenicu da LLTO ne koristi samo litij, već mu je potreban još jedan rijedak element, lantan, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike