25.9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Deinstalirajte ih: Ovih devet aplikacija mogu vam ukrasti lozinku za Facebook

Deinstalirajte ih: Ovih devet aplikacija mogu vam ukrasti lozinku za Facebook

Nikada ne biste trebali koristiti iste podatke za prijavu na više servera i aplikacija. Iako vam se može činiti da je lakše svaki put upisati istu lozinku, email i korisničko ime na više aplikacija i stranica, to biste trebali izbjegavati jer to olakšava posao hakerima. Zbog toga brojni hakeri žele ukrasti vaše podatke za prijavu na Facebook i pri tome se nadaju da istu lozinku i korisničko koristite i za druge aplikacije i stranice, zbog čega vam lako mogu ukrasti brojne podatke, prenosi N1.

Istraživači su otkrili devet aplikacija za Android uređaje koje su preuzete više od šest milijuna puta, a koje su sadržavale zlonamjerni kod. Taj kod hakerima je omogućavao da ukradu podatke za prijavu na Facebook. U izvješću se navodi da su te aplikacije na prvi pogled izgledale u redu i legitimno. Riječ je o aplikacijama koje obično služe za uređivanje fotografija, no zapravo mogu biti prilično opasne. Kada ih korisnik instalira na svoju uređaj, hakeri vrlo lako mogu ukrasti lozinku za Facebook.

Google je upoznat s ovim problemom pa stoga te aplikacije više nisu dostupne u Trgovini Play. No, to ne znači puno onim korisnicima koji su sporne aplikacije već preuzeli.

Hakeri su osmisli kreativan način za krađu podataka. Naime, kada korisnik otvori spornu aplikaciju, nudi mu se mogućnost korištenja aplikacije bez oglasa, pri čemu se samo treba prijaviti na Facebook. Korisnik potom upiše svoje podatke za prijavu, a hakeri tako ukradu lozinku.

Ako koristite iste podakte za prijavu na Facebook i druge aplikacije i stranice, trebali biste promijeniti lozinke kako biste se zaštitili. Hakeri će pokušati ukrasti i druge podatke na drugim aplikacijama, a to može izazvati popriličnu štetu.

Ako ste preuzeli neku od ovih devet aplikacija, trebali biste odmah promijeniti svoju lozinku za Facebook. Nakon toga promijenite lozinke na svim servisima i aplikacijama na kojima ste koristili tu istu lozinku, savjetuje BGR. Evo o kojim aplikacijama je riječ:

PIP Photo: više od 5.8 milijuna preuzimanja
Processing Photo: više od 500,000 preuzimanja
Rubbish Cleaner: više od 100,000 preuzimanja
Inwell Fitness: više od 100,000 preuzimanja
Horoscope Daily: više od 100,000 preuzimanja
App Lock Keep: više od 50,000 preuzimanja
Lockit Master: više od 5,000 preuzimanja
Horoscope Pi: 1,000 preuzimanja
App Lock Manager: 10 preuzimanja

Najnovije

Još iz rubrike