15.7 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Ideja o vezanju potpora uz cijepljenje ima čitav niz zamki: Kažnjeni na...

Ideja o vezanju potpora uz cijepljenje ima čitav niz zamki: Kažnjeni na kraju mogu biti i oni radnici koji su se cijepili

Najava premijera Andreja Plenkovića o tome da će se dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta uvjetovati cijepljenjem, na koju su negativnim kritikama odmah odgovorili sindikati i dio poslodavačkih udruga, samo je, čini se, početak priče o tome kako bi u budućnosti odluka svakog pojedinca da se cijepi ili ne, mogla, bez obzira na to što cijepljenje nije obvezno, utjecati na njegov status na poslu, bilo da radi u privatnom ili javnom sektoru.

Dok su jučer na press konferenciji Stožera civilne zaštite branili premijerovu ideju da cijepljenje bude uvjet za dobivanje potpore, ministri su otkrili da tek predstoje razgovori sa sindikatima oko toga kako će se stvari urediti u pojedinim resorima kako bi zdravstvena sigurnost tijekom obavljanja posla, a to se posebice tiče onih koji su u poslu u kontaktu s velikim brojem građana, bila na što većoj razini. ako je ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio da diskriminacije zaposlenih u privatnom sektoru, u odnosu na zaposlene u javnom sektoru, neće biti.

– Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike, kao i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim resornim ministrima ćemo razgovarati što oni promišljaju za svoje resore, riječ je o učiteljima, profesorima, odgajateljima, djeci, vozačima javnog prijevoza, radnicima u trgovinama. Razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi bilo kakvu diskriminaciju prema privatnom sektoru, rekao je ministar.

Kad ga se zamolilo za pojašnjenje, ministar je SMS-porukom odgovorio da to ne znači najavu obveze cijepljenja te je napomenuo da u zdravstvu postoji mogućnost testiranja svakih 48 sati i da to zamjenjuje cijepljenje. Na pitanje hoće li to onda značiti testiranje svakih 48 sati, primjerice za učitelje ili odgajatelje u vrtiću, ministar je odgovorio da će »struka definirati sve uvjete sigurnosti i rizika svakog radnog mjesta«.

Tako će činjenica da Vlada dosad nije dosegla željeni udio od 55 posto cijepljenih odraslih stanovnika očito otvoriti pitanje kakvi će biti epidemiološki uvjeti pod kojima će ubuduće raditi zaposleni u javnom sektoru. Što se tiče onih zaposlenih u privatnom sektoru, Vlada očito neće odustati od toga da cijepljenje bude uvjet za potpore. I resorni ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jučer ponovo ustvrdio da će se potpore vezati za cijepljenje, ali je poručio da to ne znači obvezno cijepljenje za sve. Sljedeći tjedan ministar će o tome razgovarati sa sindikatima i poslodavcima, a cilj je, kako kaže »vrlo snažno vezati epidemiološku situaciju s ekonomskom«.

– Vrlo je nerealno očekivati da ćemo cijelo vrijeme moći pratiti ekonomske mjere i stimulirati ekonomiju, čuvati radna mjesta, raditi na tome da BDP bude povećan u sljedećem razdoblju i da se sve poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane imati nisku razinu cijepljenosti. Ta dva elementa su u važnoj koliziji i moramo ih što snažnije integrirati, pojasnio je Aladrović. Uvjeren je da će država naći model koji će biti održiv i ponavlja da nije plan uvesti obvezno cijepljenje, nego razlikovati one koji su cijepljeni, odnosno odgovorni po svim aspektima, i onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto.

Da Vlada svoju najavu detaljno propiše očekuje i glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić, koji kaže da ni istraživanje je li netko cijepljen, ali ni kažnjavanje radnika koji to ne žele, ne smije biti na poslodavcima, niti bi takav model bio zakonit.

– Tek ćemo vidjeti kako je to Vlada zamislila, ali ne može na poslodavcu biti da ispituje radnike jesu li se cijepili ili ne, niti poslodavac smije biti doveden u situaciju da uz sve probleme koje je donijela pandemija, razmišlja kako će zadržati ili otkazati radnika za kojeg ne može dobiti potporu jer se nije cijepio, ili još gore da gubitkom potpora bude kažnjena cijela tvrtka i svi koji u njoj rade, pa i oni koji su se cijepili, rekao je Zorić.

On očekuje da će Vlada, ako je već najavila povezivanje cijepljenja i potpora, donijeti propis koji će biti provediv i koji neće poslodavce tjerati na kršenje zakona, Ustava ili bilo kojeg propisa u Hrvatskoj.

Na pitanje je li ustavno da Vlada dodjelu potpora uvjetuje cijepljenjem, odnosno hoće li time diskriminirati radnike i poslodavce koji nisu cijepljeni, ustavni stručnjak Mate Palić napominje da država potpore nije dužna davati, da je riječ o političkoj odluci kojom se želi postići neki cilj, primjerice gospodarska stabilnost. Tako je politička odluka i uvjetovanje potpora, ali bi prije konačnog suda je li ona ustavna ili ne trebalo vidjeti Vladin prijedlog iz kojeg bi se onda moglo zaključivati radi li se o nedopuštenoj diskriminaciji. Zato bi pri tome vlasti, napominje Palić, morale voditi računa o trima uvjetima koje moraju zadovoljiti pri ostvarenju onoga što su najavili.

– Najprije je važno da Vlada to uredi zakonski, odnosno da donese propis, u kojem će onda jasno istaknuti legitiman cilj koji želi postići, primjerice zaštitu zdravlja. Usto odredba po kojoj bi dodjela potpora bila uvjetovana cijepljenjem mora biti razmjerna cilju kojeg se želi postići. Dakle, mora se pokazati da se cilj koji žele postići ne može postići nekom blažom mjerom, objašnjava Palić.

Za Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uvjetovanje potpora obaveznim cijepljenjem je nedopustiv egzistencijalni pritisak na radnike, koji je ustavno i pravno vrlo upitan.

– Premijerova ideja o gubitku potpora za očuvanje radnih mjesta predstavlja pravno, politički i moralno nedopustiv oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti. Sve dok je cijepljenje dobrovoljno, sprječavanje pristupa necijepljenih radnika potporama cinično je i perfidno prebacivanje odgovornosti, kao i plodno tlo za diskriminaciju, poručuju iz SSSH-a, piše Novi list.

Najnovije

Još iz rubrike