Europske turističke agencije: Booking napokon raste

HRT

Zagreb je ugostio čelnike Europskog udruženja turističkih agencija koje obuhvaća 70 tisuća organizatora putovanja. Svi oni Hrvatsku preporučuju kao turističku destinaciju 2021. Putničke agencije očekuju pojačan interes za našu zemlju koja bi, uz odgovorne epidemiološke mjere, mogla ostvariti više od 60 posto prometa iz rekordne 2019.

Poljaci vole Hrvatsku pa su joj posvetili najnovije izdanje poznatog turističkog časopisa. Poljak je i predsjednik Europskog udruženja turističkih agencija, koje u Zagrebu održava virtualni skup.

– Bit će novih čarter linija iz Poljske prema Hrvatskoj, posebice Zadru i Puli. Poljaci ipak najviše putuju automobilom i Hrvatska ljetovališta su im izuzetno privlačna, kaže Pavel Niewiadomski, predsjednik ECTAA-e.

Buking organiziranih putovanja napokon raste pa jača optimizam putničkih agencija.

– Ako se uvjeti ne budu bitno pogoršali očekujemo jednu dobru turističku godinu na razini 60 posto, a možda i više od prometa iz 2019., ističe Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK i član Izvršnog odbora ECTAA-e.

U našem turizmu trenutačno radi 56 tisuća više djelatnika nego lani, a uspješnost sezone podupire i Vlada novom financijskom potporom od 150 milijuna kuna agencijama, prijevoznicima i industriji događaja.

– Odgovorno izvršenje turističke sezone je apsolutni prioritet i sa svim tim nam se vraća organizirani, kvalitetni turizam složenih turističkih proizvoda i dodane vrijednosti koji nam daje priliku gospodarskog ozdravljenja, rekao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

Poseban je dan za Dubrovnik koji je ugostio 200-tinjak Amerikanaca pristiglih izravnom linijom United Airlinesa iz New Yorka.

– Čuo sam samo najbolje o ovoj predivnoj destinaciji, Amerikanci imaju vrlo visoko mišljenje o hrvatskom turizmu i sada je ugodnije doći ovdje direktnim letom, kaže Andrew iz Oregona.

Sutra slijeće i zrakoplov Delta Airlinesa pa će Dubrovnik prvi put u povijesti čak 8 puta tjedno biti povezan s moćnom Amerikom.

– Odličan je osjećaj direktno povezati dvije zemlje, dvije ekonomije i donijeti Vam vrijedne turističke dolare, rekao je Patrick Quayle, potpredsjednik za razvoj novih ruta United Airlinesa.

Neka ih bude što više jer jugu Hrvatske svaki je aviogost itekako dragocjen, piše HRT.

Share This Article