Dobra vijest za mnoge: Povratna naknada isplaćivat će se i za ambalažu mlijeka

Skupljače boca koji pri povratku u trgovinu dobiju 0,5 kuna za PVC i staklene boce u kojima je bilo piće, kao i limenke od pića, razveselit će vijest da od početka srpnja povrat mogu dobiti i za ambalažu u kojoj je bilo mlijeko i mliječni proizvodi.

Naime, Uredbom o gospodarenju otpadnom ambalažom i Pravilnikom o ambalaži i otpadnoj ambalaži od 1. srpnja 2021. godine uvode se mlijeko i tekući mliječni proizvodi u sustav povratne naknade. Jednokratna ambalaža mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda, koja se stavlja na tržište na područje Republike Hrvatske nakon 1. srpnja 2021. godine mora biti označena oznakom GTIN sukladno standardu GS1 i oznakom sustava povratne naknade, piše Novi List.

Uvođenjem ove Uredbe potrošač ima pravo na povrat iznosa povratne naknade od prodavatelja ili osobe koja upravlja reciklažnim dvorištem prilikom povrata samo za otpadnu ambalažu označenu oznakom sustava povratne naknade. Bitno je napomenuti da prodavatelji ne smiju za ambalažu od pića u jednokratnoj PET, Al/Fe i staklenoj ambalaži mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda koja nije označena oznakom sustava povratne naknade potrošačima u cijenu uračunati iznos povratne naknade. Ambalaža mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u jednokratnoj PET, Al/Fe i staklenoj ambalaži koja se od 1. srpnja 2021. godine uvodi u sustav povratne naknade, a koja je do spomenutog datuma već stavljena na tržište na području Hrvatske bez oznake sustava povratne naknade, neće se morati povlačiti s tržišta, već se može rasprodati do isteka zaliha, prenosi RTL.

Share This Article