23.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno SSSH: Uvjetovanje potpora obaveznim cijepljenjem ustavno i pravno upitno

SSSH: Uvjetovanje potpora obaveznim cijepljenjem ustavno i pravno upitno

Savez samostalnih sindikata Hrvatske neugodno je iznenađen najavom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o gubitku potpora za očuvanje radnih mjesta radnika koji se ne cijepe. Poručuju kako je takav oblik pritiska na radnike ustavno i pravno vrlo upitan, a politički i moralno predstavlja nedopustivi oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti, prenosi HRT.

Priopćenje SSSH prenosimo u nastavku:

– Cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa je dobrovoljno te je uloga javnih vlasti osigurati svijest o važnosti cijepljenja u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze i u zaštiti i promociji javnog zdravlja. Uloga i odgovornost javnih vlasti je i osigurati učinkovit odgovor na ekonomske i socijalne posljedice širenja zaraze (koje nisu samo nacionalnih već i globalnih razmjera), posebice u segmentu očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika. No, učinkovit odgovor javnih vlasti ne zaustavlja se samo na direktnim ekonomskim potporama već uključuje traženje odgovora na uočene strukturne slabosti gospodarstva.

Sve dok je cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa dobrovoljno, sprječavanje pristupa necijepljenih radnika potporama za očuvanje radnih mjesta predstavlja ne samo cinično i perfidno prebacivanje odgovornosti već i plodno tlo diskriminaciji. Naposljetku, takvo rješenje samo bi otvorilo put neopravdanom i nezakonitom pritisku poslodavaca na radnika, kojemu već i sada svjedočimo.

Na kraju podsjećamo da je upravo SS SH među prvima pozvao na cijepljenje radne populacije i tražio da se utvrde prioritetne skupine radnika, a cijepljenju pristupi organizirano i transparentno. No, isto tako, naglašavamo da radnici ne smiju trpjeti nikakve štetne posljedice niti sankcije ako nisu cijepljeni.

U vezi najava premijera Andreja Plenkovića o mogućnosti neisplate potpore za očuvanje radnih mjesta onim radnicima koji ostvaruju pravo na potporu, ali nisu cijepljeni protiv COVID-19 Sindikat turizma i usluga Hrvatske zauzima jasan i nedvojben stav: necijepljeni radnici ne smiju biti diskriminirani.

– Sindikat turizma i usluga Hrvatske pozvao je i još uvijek poziva sve svoje članove i radnike u ugostiteljstvu i turizmu da se cijepe i potpuno su nam je jasno premijerovo nastojanje i želja da svi građani Republike Hrvatske budu cijepljeni, budući da to rješava mnoge probleme, od povratka normalnog života do smanjenja troškova države, navode u priopćenju.

Slažu se s premijerom da bi bio apsurd stimulirati novčanom nagradom one koji se sada cijepe, ali da je isto tako neprihvatljivo destimulirati one koji se ne žele cijepiti.

– Od premijerovog prijedloga postoje puno bolji i uspješniji načini da se pridobiju radnici koji se ovog trenutka ne žele cijepiti. Budući da Vlada pruža potporu poslodavcima u svrhu spašavanja radnih mjesta, uz diskriminaciju radnika nanijela bi se šteta i poslodavcu koji bi morao radniku nadoknaditi visinu potpore, ili ga proglasiti tehnološkim viškom. Gorući problem hrvatskog turizma upravo je nedostatak radne snage te je iluzorno razgovarati o mogućim otkazima, poručuju iz sindikata.

– Stoga apeliramo na premijera da se suzdrži takvih i sličnih izjava, da zajedno sa suradnicima i članovima vlade razmisli o posljedicama takve odluke te podsjećamo kako je Vijeće Europe krajem siječnja ove godine potpisalo Rezoluciju 2361 u kojoj je navedeno da cijepljenje u državama članicama EU nije obvezno. Stoga osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način, zaključuju iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Najnovije

Još iz rubrike