32.3 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Pregled testisa: Zašto se provodi i kako ga možete napraviti – sami?

Pregled testisa: Zašto se provodi i kako ga možete napraviti – sami?

Kod poremećaja u radu testisa, bolovima ili pojavi neobičnih tvorbi na testisima, liječnik će pacijenta uputiti na pregled testisa.

Najčešće bolesti testisa ne stvaraju intenzivne simptome te se kasno otkrivaju. Iz tog razloga se muškarcima preporučuje i samopregled testisa koji može pomoći u ranom otkrivanju bolesti ili raka testisa.

Kako izgleda pregled testisa kod liječnika?

Uobičajeni pregled testisa je ultrazvučni pregled skrotuma kojim se mogu prikazati slike testisa i okolnih tkiva. Ovim pregledom su vidljive tvorbe poput čvorova, kvržica ili tumora u testisu koji se mogu nalaziti u središnjem, unutrašnjem dijelu testisa. Ovi čvorovi ne moraju biti opipljivi niti izazivati simptome, zbog čega je ultrazvučni pregled testisa vrlo važan kako bi se čvor otkrio na vrijeme.

Ultrazvuk testisa može se obično se preporučuje muškarcima do 40-e godine života, mladićima i mlađim muškarcima u dobi kada se bolest najčešće javlja, a koji su u rizičnoj skupini za pojavu raka testisa. Tako se ultrazvuk testisa preporučuje muškarcima od 15-e godine nadalje ukoliko boluju od kriptorhizma ili Klinefelterovog sindroma, kao i onima koji imaju bilo koji simptom koji bi mogao upućivati na rak testisa.

Ultrazvuk testisa

Ovaj pregled testisa je bezbolan i jednostavan. Sonografija ili ehosonografija koristi malu ultrazvučnu sondu i gel kako bi se pacijent izložio visoko frekventnim valovima zvuka. Prilikom pregleda se stvaraju slike unutrašnjosti tijela uz korištenje valova zvuka. Ultrazvukom testisa se mogu prikazati struktura i gibanje unutarnjih organa kao i protok krvi u žilama. Pozitivna strana ovog pregleda testisa je to što se ne koriste ionizirajuće zrake.

UZV testisa se uglavnom koristi za dijagnosticiranje upale testisa, pasjemenika, torzije testisa, tumorskih promjena te varikokele i spermatokele. Ultrazvuk se koristi kako bi se prepoznao odsutni ili nespušteni testis. Međutim, ako testis nije napustio abdominalnu šupljinu moguće je da će biti nedostupan i kod ultrazvuka. Ovakvi pregledi testisa mogu detektirati torziju testisa koja zahtijeva hitnu kiruršku intervenciju. Pravovremeni ultrazvuk testisa vrlo je važan jer rano otkrivanje raka testisa može omogućiti sigurno liječenje.

Drugi pregledi koji se preporučuju uz ultrazvuk testisa su Doppler krvnih žila te urološki MR pregled kao dodatno snimanje. Pregled provodi specijalist radiologije koji će analizirati učinjene snimke i napisati radiološki nalaz. O nalazu se nakon toga raspravlja s liječnikom koji je pacijenta uputio na pregled testisa.

Cijena pregleda testisa

Pregled testisa ili UZV mošnji može se provesti i u privatnoj poliklinici. Cijena se kreće od 200 do 400 kuna.

Priprema za pregled

Kao i kod drugih vrsta ultrazvuka, ne postoji posebna priprema. Najbolje bi bilo da pacijent odjene komotnu i laganu odjeću jer će je morati skidati prije samog pregleda testisa. Pacijent će također morati skinuti sav nakit i metale sa sebe.

Samopregled testisa

Prije liječničkog pregleda, bilo bi poželjno kada bi muškarci barem povremeno činili samopregled testisa. S obzirom na to da se neki simptomi bolesti testisa uopće ne pokazuju bez pregleda, važno je pratiti stanje ili eventualne promjene na području organa.

Samopregled testisa možete raditi pod tušem ili nakon tuša jer je jednostavan, brz i bezbolan. Nakon tuširanja toplom vodom će koža skrotuma biti opuštena te je to najbolje vrijeme za samopregled. Odmaknite penis od tijela pa pregledajte svaki testis tako da ga držite između palca i drugih prstiju. Ako su različiti u veličini, to je normalno, kao i ako nisu jednako opušteni ili napeti.

Ispod testisa biste mogli napipati jače strukture poput konopa, no to nije opasno stanje niti se ne radi o kvržicama. Međutim, ako prilikom pregleda testisa napipate neku tvorbu ili kvržicu veličine graška, obratite se liječniku i zatražite pregled. Nemojte paničariti jer se u većem broju slučajeva radi o bezazlenoj promjeni, a ne tumoru koji je vrlo rijetka pojava.

Samopregled testisa može ubrzati prepoznavanje, liječenje, ali i spasiti život, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike